Novosti

Edukacije o turizmu za seoska domaćinstva katunskih naselja planine Vranice


Serije edukacija za seoska domaćinstva katunskih naselja planine Vranice u oblastima pružanja turističkih usluga i sigurnosti u proizvodnji hrane održane su tokom februara i marta, u okviru projekta “Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine” koji finansira EU.

Edukacije organizovane u Fojnici uspješno je okončalo 75 polaznika, čime su ojačani kapaciteti domaćinstava pet katunskih naselja planine Vranice (Prokoško jezero, Vrtača, Golica, Gvožđanske staje i Otigoške staje), smještenih između općina Fojnica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Visoko.

Navedeno je da katunska naselja postaju sve atraktivnije turističke destinacije za domaće i strane turiste koji žele doživjeti čari netaknute prirode, okusiti brižljivo pripremanu i zdravu organsku hranu, te pobjeći od brzine svakodnevnice.

Stoga su i teme edukacija obuhvatale oblasti smještaja gostiju, uključivanja tradicionalnih elemenata u turističku ponudu, proizvodnju i pripremu hrane uz poštivanje međunarodnih standarda sigurnosti, te pakovanje proizvoda.

U prethodnom periodu implementacije projekta, seoskim domaćinstvima katuna dodjeljeni su i solarni sistemi kako bi se unaprijedili kapaciteti za pružanje turističkih usluga. Ostale projektne aktivnosti obuhvataju trasiranje tematske katunske staze “Vranički katuni” duge više od 211 km i postavljanje turističke signalizacije na njoj.

Projekt “Katunski putevi Crne Gore i Bosne i Hercegovine” realizuje se u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora – Bosna i Hercegovina, a implementiraju ga Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, Općina Fojnica i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet Univerziteta u Sarajevu, u partnerstvu sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore i Regionalnom razvojnom agencijom za Bjelasicu, Komove i Prokletije iz Crne Gore.

Cilj projekta je unaprjeđenje kvalitete i diverzifikacija turističke ponude, bazirane na prirodnom i kulturnom naslijeđu prekograničnog područja. Ukupna vrijednost projekta je više od 466.000 eura, saopćeno je iz SERDA-e.