Novosti

Hercegovačko maslinovo ulje kao nova zvijezda na svjetskoj uljarskoj sceni


Hercegovački uljari proizvedu 260.000 litara maslinovog ulja, dok je istovremeno bosanskohercegovački uvoz na nivou od 600.000 litara.

Ovo je rečeno na konferencijskom dijelu 23. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru u sklopu seta predavanja za maslinare pod nazivom ‘Aktualni trenutak uljarstva i maslinarstva u Bosni i Hercegovini’.

Dopredsjednik VTK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković, u ime jednog od organizatora skupa, naglasio je kako krize valja gledati kao priliku i kako smo na putu da postanemo dio velikih europskih udruženja što je od velike važnosti za maslinarstvo Hercegovine.

Naglasio je Vuković podatak o 29% samodostatnosti, naime, hercegovački uljari proizvedu 260.000 litara maslinovog ulja, dok je istovremeno uvoz na nivou od 600.000 litara.

Poznati profesor Đani Benčić je naglasio kako intenzivni uzgoj nema šanse u ekološkoj proizvodnji, što je Hercegovcima prilika za budućnost.

Jedinstveno i ekološko ulje, naglasio je ovaj predavač, objasnivši da jedinstvenost treba graditi na sortimentu, baš kao u vinskom svijetu, tako treba i u maslinarstvu, te ističe da je ključ u analizi tj., kako treba analizirati sortiment Hercegovine i tražiti nešto jedinstveno što imamo samo ovdje.

Događaj je iznjedrio više zaključaka s ciljem razvoja maslinarstva u BiH i hercegovačkog maslinovog ulja kao nove zvijezde na svjetskoj uljarskoj sceni.

Na konferenciji je, između ostalog, zaključeno da treba povećati proizvodne i prerađivačke kapacitete te skratiti rok prerade zbog oksidacije, odnosno mogućnosti smanjivanja kvalitete ekstradjevičanskog ulja. Trenutno je taj rok 56 dana, bilo bi izvrsno da bude 40, kako bi ostvarili bolju kvalitetu.

Potrebno je izraditi genotipsku kartu, odnosno utvrditi autohtone sortimente u hercegovačkom području kako bi znalo s čime se raspolaže i koje autohtone sorte u budućnosti njegovati, promovirati i proizvoditi.

Također, potrebno je brendirati hercegovačko ulje. Dvomilenijsko autohtono i etički prihvatljivo ulje može biti na neki način obilježje budućeg razvoja.

Između ostalog, zaključeno je i kako je nužno poraditi na osposobljavanju i edukaciji sadašnjih i budućih maslinara i uljara, ali i na informiranju i edukaciji potrošača, te praćenju i podizanju kvalitete ekstradjevičanskih maslinovih ulja i borbi protiv patvorina u saradnji s inspekcijskim tijelima.

Ciljevi su i raditi na harmonizaciji propisa s pravnom stečevinom Europske unije i organizirati grupaciju za maslinarstvo i uljarstvo pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Indikator.ba