Novosti

Promocija dobrog upravljanja i učešća građana na lokalnom nivou u BiH


Projekat Vijeća Evrope “Inoviranje demokratskog učešća na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini“ objavio je poziv za iskazivanje interesa u uspostavljanju Platforme za razmjenu između općina i gradova širom Bosne i Hercegovine o otvorenoj vlasti za transparentno, inkluzivno i građanski- orijentisano kreiranje lokalnih politika.

Cilj ovog poziva, koji je pripremljen u saradnji sa Savezom općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine i Savezom opština i gradova Republike Srpske, je pomoći odabranoj grupi lokalnih vlasti u poboljšanju kvaliteta lokalne demokratije i podstaći primjenu principa otvorene vlasti.

Ova Platforma će olakšati međusobnu razmjenu iskustava i znanja između opština i gradova, ali i sa evropskim lokalnim zajednicama. To će pomoći u razvoju strateških kompetencija i saradnji koje počivaju na zajedničkim interesima i izazovima.

Poziv za iskazivanje interesa otvoren je do 19.04.2022.

Ovaj projekat implementira Kongres lokalnih i regionalnih vlasti u okviru Akcionog plana Vijeća Evrope za Bosnu i Hercegovinu 2022-2025.

Za više informacija o proceduri prijave posjetite web stranicu Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu: https://www.coe.int/en/web/sarajevo/innovating-democratic-participation-at-local-level-in-bosnia-and-herzegovina