Novosti

Novi kredit EBRD-a za sarajevske tramvaje


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurala je kredit od 17 miliona eura u okviru svojih Zelenih gradova za podsticanje održivog sistema gradskog prijevoza u Sarajevu i kantonu. Finansiranje će pomoći u smanjenju saobraćajnih gužvi, koje predstavljaju ozbiljan problem u gradu, i poboljšanju kvaliteta zraka za skoro pola miliona stanovnika.

S ovim projektom ukupno odobreno finansiranje EBRD-a za javnu infrastrukturu u Sarajevu iznosi 146 miliona eura. Ugovore o kreditu potpisala je direktorica EBRD-a za Bosnu i Hercegovinu Manuela Naessl.

Potpisivanje projekta održano je tokom posjete potpredsjednika EBRD-a za politiku i partnerstva Marka Bowmana, koji boravi u Sarajevu kako bi razgovarao o implementaciji nove strategije EBRD-a za zemlju.

Komentarišući novi kredit, rekao je da će se njihov nastavak saradnje s Kantonom Sarajevo baviti zagađenjem zraka i velikim saobraćajnim zagušenjima uz poboljšanje usluge gradskog prijevoza.

Očekujemo da će ove investicije doprinijeti zelenijem Sarajevu, sa boljim uslovima putovanja i života za lokalno stanovništvo i posjetioce”,  naveo je on.

Sarajevo će dio EBRD kredita iskoristiti za uvođenje adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem – tehnologije vođene podacima za praćenje, analizu i poboljšanje protoka saobraćaja putem mreže kamera i radara na gradskim raskrsnicama. Digitalni sistem će pomoći u smanjenju zagušenja na saobraćajnu infrastrukturu i životnu sredinu, skratiti vreme putovanja na posao i smanjiti zagađenje vazduha, saopšteno je iz EBRD-a.

Fond Centralnoevropske inicijative (CEI) će finansirati tehničku pomoć u vezi s pripremom i implementacijom projekta.

U saopšenju se navodi da će finansiranje EBRD-a također doprinijeti daljoj obnovi sarajevskog tramvajskog voznog parka, pri čemu će pet novih tramvaja biti dodato na 15 tramvaja koje je EBRD sufinansirala sa Evropskom investicionom bankom 2020.

Prethodni zajam EBRD-a od 10 miliona eura podržao je remont gradske dvotračne pruge dužine 19,5 km. Moderniji sistem gradskog prijevoza trebao bi potaknuti putnike da odustanu od korištenja privatnih vozila na održivije vidove prijevoza, smanjujući tako emisiju CO2 za više od 30 posto, navode iz EBRD-a.

Ova investicija u sistem javnog prijevoza šesta je u okviru Kantonalnog akcijskog plana EBRD-a Zeleni gradovi za Sarajevo. Banka također podržava grad u poboljšanju vodovodne mreže i energetske efikasnosti javnih zgrada.

Od početka svojih aktivnosti u Bosni i Hercegovini 1996. godine, EBRD je uložio gotovo 2,85 milijardi eura u više od 200 projekata širom zemlje. Prioriteti nove Državne strategije 2022.-27., koju je prošle srijede odobrio Upravni odbor EBRD-a, uključuju podršku privatnom sektoru, digitalizaciju, infrastrukturu, regionalnu integraciju i tranziciju s niskim emisijama ugljika“, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Fena.ba