Novosti

Uskoro počinje izgradnja dječijeg parka na Bjelašnici


Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda i načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo danas su potpisali dva ugovora za sufinansiranje projekata koji doprinose razvoju specifičnih oblika turizma, a čija će realizacija biti na području općine Trnovo. Turistička zajednica KS susfinansirat će dva projekta: izgradnju dječijeg parka na Babinom dolu i promocija tradicionalnih bosanskih i lokalnih jela.

Projekt „Izgradnja dječijeg parka na Babinom dolu“ sadržajno će obogatiti lokalitet Bjelašnice, povećati kapacitet društvene infrastrukture i omogućiti turistima i lokalnom stanovništvu dodatne zabavno-rekreativne aktivnosti u prirodnom ambijentu, stavljajući poseban naglasak na porodice s djecom.

Sve sprave i mobilijar će biti izgrađeni od prirodnih i neškodljivih materijala, čime se podiže ekološka svijest i pojačava kvalitet života. Izgradnjom dječijeg parka, Bjelašnica će dobiti nove, kvalitetne sadržaje koji će biti besplatni i dostupni svim posjetiocima tokom cijele godine.

Projekt „Promocija tradicionalnih bosanskih i lokalnih jela“ ima za cilj osnažiti gastronomiju kao dio ponude održivog turizma na području općine Trnovo, dok je krajnji cilj projekta unapređenje jedinstvenog imidža destinacije kroz promociju tradicionalnih bosanskih i lokalnih jela.

“Prepoznali smo značaj razvoja gastro turizma kao centralnog i neizostavnog dijela turističke ponude koji poseban uticaj ima na povećanje potrošnje, što se direktno odražava na rast prihoda od turizma i jačanje lokalne ekonomije. Kroz zajedničke projekte koji doprinose obogaćivanju, unapređenju i promociji turističke ponude, nastojimo ojačati saradnju s lokalnom zajednicom i promicati turizam kao jedan od najvažnijih pokretača ekonomskog razvoja”, saopšteno je iz Turstičke zajednice KS.

Fena.ba