Novosti

Saradnja Vlade TK i Svjetske banke na projektu unaprjeđenja kvalitete zraka


Kako bi prezentirali projekat „Unapređenje kvaliteta zraka u Bosni i Hercegovini“, čiji je cilj unaprjeđenje upravljanje kvalitetom zraka i smanjenje emisije zagađivača zraka iz grijanja stambenom sektoru i urbane mobilnosti putem odabranih intervencija u Bosni i Hercegovini, premijera i Vladu Tuzlanskog kantona danas su posjetili predstavnici tima Svjetske banke, koje je predvodio viši stručnjak za energetiku Rome Chavapricha.

Diskutiralo se o modalitetima saradnje na realizaciji spomenutog projekta. Kako je rečeno, za finansiranje projekta na području Federacije BiH Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) osigurala je 50 miliona američkih dolara kreditnih sredstava.

Predloženi projekt sastoji se od jačanja monitoringa i upravljanja kvalitetom zraka, intervencije za smanjenje emisija koje utiču na kvalitet zraka, te podrške implementaciji projekta.

Kada su u pitanju intervencije za smanjenje emisija, one se odnose na podršku mjerama u pogledu grijanja u stambenom sektoru i energetsku efikasnost, te urbanu mobilnost koja se odnosi na povećanje stepena korištenja bicikala, dok se podrška implementaciji projekta odnosi na pružanje podrške projektu u vidu opreme, logistike i sl. u realizaciji projekta.

Premijer Kantona Irfan Halilagić upoznao je predstavnike Svjetske banke da Vlada Tuzlanskog kantona svake godine, s ciljem zaštite i unaprjeđenja zraka realizira značajne projekte, saopćeno je iz Vlade TK.

FENA