Novosti

Počasna zvanja primarijus za 84 ljekara u Federaciji BiH


Federalno ministarstvo zdravstva dodijelilo je počasno zvanje primarijus za 84 ljekara iz Federacije BiH koji su bili dio zdravstvenog sistema tokom pandemije COVID-19, u borbi protiv virusa korona.

Pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez kazao je novinarima, prije svečanosti u Sarajevu, da se radi o društvenom priznanju a ove godine, nakon dvogodišnje pandemije, to priznanje primaju ljekari koji su praktično potvrdili svoje stručno, časno i pošteno djelovanje u oblasti zdravstva.

“Za njih je to, ne samo nagrada, nego i obaveza za budućnost, da nastave sa radom i promovisanjem zdravstvene struke”, izjavio je Čerkez.

Smatra da je današnji događaj još jedna potvrda uspjeha zdravstvenog sektora u proteklom periodu, kad se govori o borbi protiv virusa korona.

Sa limitiranim resursima, malim brojem ljekara, uspjeli smo da uradimo nešto što nisu mnoge veće zemlje sa puno jačim zdravstvenim sistemima. Moramo reći da smo jedna od zemalja u regionu koja je među prvima uspjela da ukine mjere i na neki način se vrati normalnijem životu”, naglasio je Čerkez.

Voditelj COVID bolnice Sveučilišne kliničke bolnice Mostar specijalista infektolog Svjetlana Grgić bila je među dobitnicima počasnog zvanja, za nju je čast priznanje iznimnog doprinosa radu u struci.

Sretna sam da, nakon dvije godine teškog rada u struci, ipak vidimo svjetlo na kraju tunela. Tokom pandemije imali smo mnogo posla. Radili smo, dali sve od sebe da spasimo bolesne ljude”, kazala je.

Kako je kazala, medicinska struka ulaže izniman doprinos za zdravlje pacijenata, ali zajedničkim naporima može se postići i više. Prije svega da, kako je kazala, svako od nas brine o vlastitom zdravlju.

Dobitnik je i šef Klinike za infektivne bolesti KCUS Rusmir Baljić koji naglašava da su protekle dvije godine zasigurno bile teške za zdravstvo ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u čitavom svijetu.

“Davali smo sve od sebe, trudili se da budemo na usluzi našim pacijentima. Trudit ćemo se i dalje. Mnogo jači zdravstveni sistemi nisu mogli odgovoriti na pravi način u pandemiji. Vidjet ćemo kako će se dalje odvijati situacija”, naglasio je.

Podsjeća da je u posljednje dvije godine fokus bio na COVID-19. Mnoge druge bolesti, koje su postojale i nisu nestajale, sad izlaze na vidjelo.

“Nažalost imamo mnogo hroničnih pacijenata, koji nisu imali adekvatan tretman. Mnogo je pacijenata sa novo otkrivenim bolestima. Nadam se da će, popuštanjem pandemije, stanovništvo više voditi brige o svom zdravlju i odlaziti na sistematske preglede. Trebalo bi se fokusirati na preventivu, nikako samo na liječenje. Mnoge od bolesti se mogu prevenirati. Osim zdravstvenog sistema, i pojedinac je odgovoran za svoje zdravlje”, kazao je.

Fena.ba