Novosti

Komunalne takse u Sarajevu sukobile vlast i privrednike


Nakon što je jučer Udruženje poslodavaca KS održalo konferenciju za medije ističući kako je poslovanje iznimno otežano zbog povećanja komunalnih taksi i nameta, a ukoliko izostane reakcija Vlade Kantona Sarajevo najavili su i otkaze radnicima.

Prošle godine je Ustavni sud Federacije ukazao da vrsta djelatnosti ili zanimanja ne može biti relevantan kriterij za propisivanje različite visine komunalnih taksa na istaknutu firmu, oznaku, obilježje ili natpis na poslovnim i ostalim prostorijama, objektima i mjestima.
Osporena je odredba zakona kao i odredbe odluka koje iz njega proizilaze navodeći da nisu u saglasnosti sa Ustavom FBiH u kojem se kaže da sva lica na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine uživaju pravo na jednakost pred zakonom.

Skupština KS na sjednici održanoj 22. februara 2022. godine donijela je Zakon o komunalnim taksama KS kojim se propisuju sve vrste komunalne takse, obveznici plaćanja, način utvrđivanja i visine takse.

Takse se utvrđuju za: svaku istaknutu firmu, držanje sredstava za igru i igre na sreću, držanje i izvođenje muzike uživo, isticanje objava, oglasa i saopćenja na javnim mjestima, korištenje prostora na javnim mjestima za kampove, postavljanje uređaja za isplatu i naplatu gotovine (bankomata), postavljanje uređaja automatske obrade podataka i naplate usluga (kafemati i parkomati.

Ne plaćaju se takse za istaknutu firmu do veličine table 200×300 milimetara.

Istaknutom firmom smatra se oznaka, obilježje ili natpis na radnim i drugim prostorijama, na fasadi građevine ili van gabarita građevine gdje se nalaze radne prostorije, izlozi i portali.

Takse su prihodi općina a općinska vijeća svojim odlukama utvrđuju kriterije i visinu takse. Postoje i kategorije oslobođene plaćanja takse, poput socijalnih kategorija ili humanitarnih organizacija.

Općina Stari Grad Sarajevo je 31. marta 2022. godine usvojila Odluku o visini komunalnih taksi, podijeljenu u kategorije od A do E, a cijene se kreću od 600 KM za poslovno sjedište fizičkog lica do 5.000 KM za sjedište pravog lica, po kategorijama ulica. Izdvojene poslovne jedinice plaćaju polovinu tih cijena.

Općina Hadžići odlukom Općinskog vijeća od 13. aprila 2022. godine, razvrstala je pravna lica na četiri kategorije i četiri zone te se cijene komunalnih taksi kreću od 500 KM za mala pravna lica u 1 zoni, do 7.500 KM za veliku kompaniju u IV. zoni.

Općinsko vijeće Ilijaša također je 31. marta 2022. godine donijelo odluku o visini komunalnih taksi. U ovoj općini postoje tri privredne zone, a pravni subjekti plaćaju od 2.000 KM a malo preduzeće do 5.000 KM za veliko preduzeće u prvoj zoni dok su cijene niže za drugu i treću poslovnu zonu. Obrtnici će platiti od 60 do 400 KM za isticanje firme, u ovisnosti od prometa koji su ostvarili u prethodnoj godini.

Komunalne takse

Poslodavci u KS traže hitno smanjenje parafiskalnih nameta, u suprotnom otkazi radnicima.
Kantonalni ministar privrede Adnan Delić u svom Facebook postu ističe da iako ministarstvo privrede KS nema direktan utjecaj u oblasti komunalnih taksi, ono se ipak povezuje sa Zakonom o komunalnim taksama kao jedna od češćih tema.

“Smatramo da ekonomija da bi rasla mora biti rasterećena maksimalno, posebno u ovim izazovnim vremenima kad i velike ekonomije znaju da prije svega moraju opstati, pa tek onda rasti i zato povećavanje bilo kakvih nameta nije dobro ni po privredu, ni po javni sektor koji zavisi od te privrede“, istakao je ministar Delić.

Dodao je kako apelira na općine da kada svojim odlukama odrede visinu ovih taksi, povedu računa o činjenici da je za stabilnost privrede neophodno voditi računa i o stabilnosti i likvidnosti svih naših privrednika.
Bh. privrednik Edin Kučuk odgovorio je na Delićeve stavove istaknuvši da je upravo Vlada KS ta koja je usvojila Zakon koji općinama omogućava da “podivljaju” te da su iz vlasti trebali reagirati na vrijeme, a da je ministar trebao braniti privredu.

U odgovoru, Delić mu je kazao kako je njegovo ministarstvo pozvalo sve načelnike na sastanak na kojem će zahtijevati da se sve štetne odluke o visini komunalnih taksi ponište.

Vlada je zatečena odlukama pojedinih općinskih vijeća o visinama taksi i apelujemo na sva vijeća koja su donijela takve odluke o drastičnim povećanjima taksi da iste ponište i donesu nove odluke”, navode iz Vlade Kantona Sarajevo.

Naglasili su kako je Zakonom o komunalnim taksama ispoštovana odluka Ustavnog suda FBiH.

Podsjećamo da su jučer predstavnici Udruženja poslodavaca KS najavili da kompanije neće biti u mogućnosti zadržati postojeći broj radnika ukoliko im vlast barem na neki način ne pomogne jer su se cijene poslovanja kao rezultat globalnih kretanja na tržištima, enormno povećale.

Klix.ba