fbpx

Tema u fokusu

PZ DEDINA – izgradnjom vlastite elektrane do ušteda troškova


Jedan od vodećih prerađivača bagremovog drveta u finalni proizvod u Evropi, Poljoprivredna zadruga DEDINA iz Dervente u 2022. godini realizovaće izgradnju vlastite elektrane za proizvodnju električne i toplotne energije, prve takve vrste u BiH.

Fabrika za proizvodnju i preradu bagrema i hrasta u finalni proizvod Poljoprivredna zadruga DEDINA  iz Dervente, osnovana 2015. godine, rangirana je među brzorastućim kompanijama u BiH  sa složenom godišnjom stopom rasta od 40% ostvarenom u posljednje tri godine.

Preduzeće je također dobitnik nagrade od strane Privredne komore Republike Srpske za „najuspješnije preduzeće u kategoriji mala proizvodna privredna društva“ .

PZ Dedina je inače vodeći prerađivač bagremovog drveta u finalni proizvod u Evropi, a proizvodnja ove zadruge je 90% izvozno orijentisana, uglavnom u zemlje EU.Trenutno zaposljavaju 65 radnika u proizvodnim pogonima.

Dugogodišnjim radom i velikim trudom, ispunjenim ciljevima i planovima, u DEDINOJ su postigli kvalitet proizvodnje i stekli povjerenje na tržištu, te ostvaruju stalni rast prodaje, povećanje kapaciteta proizvodnje, rast broja zaposlenih, inovacija i ulaganja u tehnologiju.

Prema riječima Nikole Dake, direktora Poljoprivredne zadruge DEDINA iz Dervente, jednu od svojih najvećih investicija realizovat će upravo u 2022. i to u sklopu vlastite kompanije.

Investicija u vlastitu elektranu

Cilj nam je izgradnja i puštanje u rad elektrane za proizvodnju električne i toplotne energije, kapaciteta 670 kWh/h za proizvodnju električne energije i 3,5 MWh/h za proizvodnju toplotne energije, i to bi bila prva takva vrsta proizvodnje električne energije u BiH, koja radi na principu termoulja. Na ovaj korak smo se odlučili zbog enormnog rasta cijena električne energije na tržištu EU, koje se očekuje i u BiH. U svojim procesima prerade drveta, sušenja daske i proizvodnje peleta, trošimo velike količine električne i toplotne energije, za šta dnevno izdvajamo i do 1700 KM za električnu, te do 1400 KM za toplotnu energiju .Kada izgradimo vlastitu elektranu, imat ćemo znatno manje troškove za energiju te ostvariti velike uštede“, istaknuo je Daka.

Trenutno, ova zadruga oko 70 % repromaterijala, trupaca i daski uvozi iz Hrvatske,Srbije i Mađarske, što im također predstavlja problem.

Za sada uspijevamo ispuniti planove proizvodnje, koja je 90 posto orijentisana uglavnom ka tržištu Danske, Švedske, Češke, Njemačke, Francuske i Južne Koreje“, naglasio je Daka,

Pogon za  proizvodnju peleta

U skladu sa napretkom i stalnim investicijama u  nove proizvodne pogone, u ovom preduzeću imaju 4000 m2 zatvorenog i 30.000 m2 otvorenog proizvodnog prostora.

„Osim pogona za finalnu obradu drvnog sortimenta u kojoj, između ostalog, proizvodimo zidne i podne obloge, fasade i drvene figure, kao i elemente dječijih igrališta, posjedujemo i liniju za  proizvodnju peleta sa modernizovanim mašinama. Kapacitet linije za proizvodnju peleta je 1,5 t/h, gdje prerađujemo otpad nastao u preradi. Ovu investiciju su realizovali u 2021. godini“, kaže Daka.

Prema riječima Dake, strategija poslovnog uspjeha ove zadruge sastoji se u konstantnom ulaganju u tehnološku opremljenost i kadar, uvođenje inovacija, izbjegavanje masovne proizvodnje, te usko specijaliziranje iste.

„Dosta smo se usavršavali dok nismo dobili tražene visoke standarde naših kupaca, ali sada je to na visokom nivou.Uglavnom smo ispred konkurencije zato što imamo širok asortiman proizvoda, pa imamo bolje iskorištenje repromaterijala. Istakao bih da je naša prednost u odnosu na konkurenciju i naš stručan kadar, čija je prosječna starost oko 30 godina. Uz stalne stimulanse u poslovanju, niko od njih ne želi u inostranstvo“, kaže Daka.

Kvalitetni proizvodi sa visokim nivoom tehnološke obrade

A kad su u pitanju faktori koji su uslovili brzi rast zadruge DEDINA, to su prvenstveno kvalitetni proizvodi sa visokim nivoom tehnološke obrade.

„Mi smo jedna od četiri proizvodnje u Europi, koja radi sa dvokomponentnim poliuretanskim ljepilom drvene fasade za vanjsku upotrebu i kao takvi dobro smo prepoznati na tržištu. Prvi smo ponudili kupcima i CNC obrađene finalne elemente za dječija igrališta, koji se samo sklapaju bez dodatne obrade, bušenja, krojenja“.

Rast prihoda 215, 23% u 2021

U prilog brzog rasta zadruge DEDINA govore i ostvareni poslovni rezultati sa izvanrednim rastom prihoda i dobiti u posljednje dvije godine, ali i u prvom kvartalu 2022.

„U 2021. godini ostvarili smo prihod u iznosu 5.953.342 KM, što je za 215,23% više u odnosu na 2020., kada smo ostvarili prihod u iznosu od 2.766.001 KM. Također, u prvom kvartalu 2022.godine ostvarili smo prihod u iznosu od 2.978.111KM, što predstavlja rast za 83 % u odnosu na prvi kvartal prošle godine, kada smo ostvarili 1.629.200 KM prihoda“.

Proizvodnja vlastitog dizajnerskog namještaja u 2023.

“Također, rast smo ostvarili i u prvom kvartalu 2022. godine, Istim tempom nastavljamo do kraja ove godine, a za 2023. godinu imamo u planu pokretanje proizvodnje vlastitog dizajnerskog namještaja i mobilijara za vanjsku upotrebu. Trenutno su u izradi projekti i dizajn“, najavio je Daka.

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić