Novosti

Košarac i Kumbaro o regionalnom povezivanju i unapređenju turističke saradnje BiH i Albanije


Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sastao se s ministricom turizma i ekologije Albanije Mirelom Kumbaro na marginama ministarske konferencije zapadnog Balkana „Uklanjanje prepreka za održivi razvoj turizma“ u Tirani.

Na sastanku je razgovarano o značaju regionalnog tržišta i potrebi povezivanja u sektoru turizma.

Ministar Košarac informirao je sagovornicu o turističkim potencijalima Republike Srpske i Federacije BiH, pri čemu je posebno naglasio da nadležne entitetske institucije provode adekvatne politike razvoja turizma.

“Naše opredjeljenje je da otvaramo nova tržišta i omogućimo bolji protok domaćih turista prema zemljama regije. Albanija je zemlja s velikim turističkim potencijalima, zbog čega je potrebno predanije raditi na turističkom povezivanju kako bismo postigli veće efekte na obostranu korist”, poručio je ministar Košarac.

Po njegovim riječima, zemlje zapadnog Balkana imaju najviše turističkog potencijala u zajedničkom regionalnom tržištu.

To je, između ostalog, razlog zbog kojeg smatram da BiH treba da pristupi ‘Otvorenom Balkanu’, kako bismo kroz regionalno udruživanje i razvoj takozvanog balkanskog patriotizma doprinijeli unapređenju turističkih kapaciteta i ponude. Ova regionalna inicijativa daje mogućnost adaptacije privrednicima i turističkim radnicima, kako bismo zajednički u konačnici mogli biti dio turističke ponude Evrope i svijeta”, naveo je Košarac.

Izrazio je žaljenje zbog činjenice da se dio političke strukture iz Federacije BiH protivi pridruživanju BiH inicijativi “Otvoreni Balkan”.

“Republika Srpska u potpunosti podržava pozitivne regionalne tokove i zagovaramo pristupanje ‘Otvorenom Balkanu’. Nažalost, Federacija BiH zbog političkih predrasuda nema razumijevanja za značaj ove inicijative”, dodao je Košarac.

Naglasio je da su benefiti regionalne inicijative bili vidljivi, između ostalog, u nedavnoj situaciji nestašice merkantilne pšenice, merkantilnog kukuruza i pšenične krupice, kada je Srbija odobrila izvoz ovih proizvoda prvenstveno Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, kao zemljama članicama “Otvorenog Balkana” – saopćeno je iz Ministarstva vanjske tgrgovine i ekonomskih odnosa BiH.

FENA