Novosti

Novi tender i dodatnih 35 miliona KM za nastavak izgradnje tunela Hranjen


U Sarajevu je jučer održan sastanak direktora JP Autoceste FBiH Elmedina Volodera i direktorice Kantonalne direkcije za ceste pri Ministarstvu za privredu BPK Goražde Sanele Avdibegović na temu nastavka aktivnosti na izgradnji projekta brza cesta Prača – Goražde.

Sastanku su prisustvovali i Amir Fejzić, šef Odjela za studijsku dokumentaciju, socijalnu i okolišnu politiku JP Autoceste FBiH i Bariz Kazagić, saradnik iz Direkcija za ceste.

Dogovoreni su detalji na nastavak izgradnje tunela Hranjen, najvažnijeg objekta u okviru izgradnje brze ceste koja je strateški putni pravac za približavanje gradova Sarajeva i Goražda.

Zaboravljeno gradilište

Šta je s gradnjom tunela (Neu)Hranjen? Nadležni kažu da će nas koštati 200 miliona KM
U narednoj sedmici Autoceste FBiH će raspisati tender za nastavak izgradnje tunela Hranjen u vrijednosti od 35 miliona KM. Sredstva za ovu namjenu osigurana su u budžetu Vlade FBiH za ovu godinu.

Također će biti razmatrana i mogućnost preraspodjele sredstava u visini od 10 miliona KM namijenjenih za izgradnju spojnih cesta tunela Hranjen na lokalnu mrežu saobraćanjica a za potrebe eksproprijacije i izgradnje pristupnih cesta ispred i iza tunela.

Radovi ni do pola

Autoceste FBiH: Radovi na tunelu Hranjen se obustavljaju jer nema dodatnog novca
Projektanti trebaju dostaviti troškove građenja brze ceste po lotovima:

Lot 1: od M5 do tunela Hranjen,
Lot 2: tunel Hranjen,
Lot 3: od tunela do Pobjede,
Lot 4: od Pobjede do Sopotnice.

Nakon što projektanti dostave podatke za projekat bit će organiziran novi sastanak predstavnika Vlade FBiH, Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, Ministarstva finansija FBiH, JP Autocesta FBiH i BPK Goražde.

Klix.ba