Tema u fokusu

X express: Za pet godina do liderske pozicije


Kompanija X express d. o. o. Banja Luka koja pruža usluge brze pošte i isporuke pošiljki se nakon pet godina poslovanja pozicionirala kao lider u oblasti brze pošte na tržištu Bosne i Hercegovine.

Osnovani su 2016. godine sa ciljem postavljanja novih standarda u oblasti usluga brze pošte. Prema riječima Vide Manojlović, generalne direktorice ove kompanije, za kratko vrijeme su stekli povjerenje preko 14.000 klijenata i ostvarili značajne poslovne rezultate. Broje 600 zaposlenih, sa infrastrukturom od 16 distributivnih centara i voznim parkom od čak 400 vozila.

Od trenutka osnivanja opredijeljeni smo i prema društveno odgovornom poslovanju te smo podržali i bili partner pojedincima i lokalnim zajednicama širom BiH”, istaknula je Manojlović.

U godini kada se društvo na globalnom nivou, kao i kompletan privredni sektor suočava sa novim izazovima, kontinuirano smo nastojali da unaprijedimo sistem poslovanja i održimo kvalitet usluga, a sve u cilju brže i efikasnije dostave pošiljki širom BiH. Detaljnim praćenjem procesa izvršili smo optimizaciju troškova što je, između ostalog, dovelo do toga da smo se za veoma kratko vrijeme izborili za lidersku poziciju na tržištu. Sa jasnom vizijom, ciljano osmišljenom logistikom i visokim kompetencijama težićemo da ostanemo na vodećoj poziciji u branši u kojoj poslujemo. To nam predstavlja dodatni izazov za 2022. godinu, jer treba da opravdamo ukazano povjerenje i očekivanja klijenata. Smatramo da i dalje ima dosta prostora za rast i razvoj“, naglasila je Manojlović.

 

Uvođenjem posebnih mjera uslijed pandemije mnogim privrednim subjektima bilo je onemogućeno obavljanje redovnog poslovanja u punom kapacitetu. Za razvoj i održavanje biznisa bilo je potrebno pronaći nove modele poslovanja.

U tom trenutku naša brza pošta bila je spremna da odgovori na povećane potrebe kako kupaca tako i prodavača. Bili smo ključni faktor u distribuciji i isporuci proizvoda krajnjim kupcima. Također, dobra odluka mnogih privrednih subjekata bila je prelazak na online prodaju, što je dovelo do razvoja novih navika kod potrošača, koje su se zadržale i danas“, dodaje Manojlović.

Međutim, kako dalje navodi Manojlović, sve realizovane aktivnosti, kvalitet dostave od 98%, jaka logistička podrška i infrastruktura ne bi bili mogući bez timskog rada i uzajamne podrške.

Imamo mlad tim kvalifikovanih ljudi koji svakodnevno radi na unapređenju i automatizaciji poslovnih procesa upotrebom savremenih tehnologija i praćenjem svjetskih trendova. Njihovim predanim radom i ulaganjem u nova znanja i vještine uspjeli smo da postanemo tim koji pomjera granice i budemo uz klijente i partnere u značajnim poslovnim poduhvatima“, tvrdi Manojlović.

Na taj način iz godine u godinu jačamo kao kompanija i kao društvo u cjelini. Drago nam je da je X express prepoznat kao kvalitetna, brzorastuća kompanija koja ima jasnu viziju – biti siguran i pouzdan partner u isporuci pošiljaka“, rekla je Manojlović.

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić