Beč jedina metropola sa sopstvenom organskom proizvodnjom

Beč jedina metropola sa sopstvenom organskom proizvodnjom

Austrijska prijestolnica raspolaže sa 2.000 hektara oranica i vinograda i spada u najveće organske proizvođače u Austriji, a svoje proizvode je sada objedinila pod novim brendom „Bečki ukus“ (njem. Wiener Gusto), s ciljem da podstakne građane da kupuju organske proizvode. Od ljeta kreće prodaja u online trgovinama i supermarketima.
Gradska imanja se već godinama obrađuju na organski način, čime se podstiče biodiverzitet flore i faune. Zahvaljujući đubrenju isključivo kompostom stvara se humus i podržavaju prirodni životni procesi u zemljištu.

Kako ističe član bečke vlade iz resora za klimu Jürgen Czernohorszky, važnost stopostotnih bio proizvoda iz regionalnog uzgoja je i u tome što se kratkom transportnom rutom doprinosi zaštiti klime i sigurnosti opskrbe hranom.

(c) Stadt Wien

(c) Stadt Wien

“Wiener Gusto” predstavlja dio regionalnog brenda Bečke poljoprivredne komore „Stadternte Wien“ (Bečka gradska žetva) koji obuhvata uglavnom organski uzgojene proizvode unutar granica grada, dok se gotovo trećina poljoprivrednih površina od ukupno 5.700 hektara obrađuje na ekološki prihvatljiv način.

Do sada se žetva sa gradskih imanja prodavala u veleprodaji, ali od sada će biti usmjerena na novi brend. U ponudi će se za početak nalaziti pšenično brašno, leća, krompir, raževo brašno, laneno ulje, leblebije i divljač. U naredne dvije godina planirano je proširenje ponude na suncokretovo ulje, speltino brašno, sokove, jabukovaču, tofu, ulje divljeg lana i proizvode iz slobodnog uzgoja goveda i svinja.

„Beč je jedini veliki grad koji ima sopstvenu organsku proizvodnju. Šumarska i poljoprivredna preduzeća grada su realizovala jedinstven projekat koji je u još jednom aspektu obogatio kvalitet života u Beču“, objašnjava ponosno gradonačelnik Michael Ludwig.

Poljoprivrednike koji se odluče prijeći na organski uzgoj svojih proizvoda, gradske vlasti će podržati sa 250.000 eura godišnje.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.