Novosti

Porsche cilja odbranu titule u Eifelu sa 911 GT3 R modelom


Porsche i njegovi timovi kupaca će se ovog vikenda nadmetati za pobjedu u ukupnom poretku, sa osam 911 GT3 R modela, u 24-satnoj utrci na Nürburgringu. Manthey se u ovoj utrci koja odiše tradicijom takmiči kao branitelj naslova. Eifelov maraton ove godine slavi 50 godina postojanja i smatra se jednim od najtežih svjetskih izazova u moto sportu. Jedan krug koji je dug 25.378 km predstavlja spoj Nordschleife i Grand Prix staza. Još jednom, Porscheovi trkački automobili čine najveći dio staze: 46 vozila proizvođača sportskih automobila iz Stuttgarta će se ove subote u 16 sati (CEST) uhvatiti u koštac sa ovom klasičnom utrkom izdržljivosti. Nijedan drugi proizvođač nije bolje zastupljen u polju od 138 vozila.

Prošle godine, Manthey-ev tim kupca je ostvario svoju sedmu pobjedu na Eifel classic utrci. Vozačke dužnosti u modelu 911 GT3 R „Grello“ su podjelili vozači Kévin Estre (Francuska) i Michael Christensen (Danska), kao i Matteo Cairoli (Italija). Za ovogodišnji jubilarni 24-satni događaj, pobjednici i rekorderi iz Meuspatha su ponovo okupili sjajnu ekipu u svom automobilu br. 1: Estre i Christensen dijele zeleno-žuti trkački automobil sa svojim kolegama vozačima Frédéricom Makowieckim (Francuska) i Laurens Vanthoorom (Belgija). Pored Manthey-a, timovi kupaca Huber Motorsport, KCMG i Toksport WRT u utrci učestvuju sa GT3 vozilom iz Weissach-a. Dinamic Motorsport i Falken Motorsports oboje izlaze sa po dva 500+PS 911 modela.

„ ‘Zeleni Pakao’ nam je i ove godine otežao pripreme za 24-satnu utrku: otkazivanje drugog kruga Nürburgring Endurance Series utrke i jednog od dana predviđenih za testiranje zbog ledenih i mokrih uslova nas je koštalo značajne količine vremena na stazi. U takvim situacijama bliska saradnja sa timovima i dijeljenje informacija postaje još važnije”, objašnjava Sebastian Golz, voditelj Porsche 911 GT3 R projekta.

Naš najveći prioritet je da što više Porscheovih automobila uđe u završnu rundu kvalifikacija. Gledaocima je konačno dozvoljeno da se vrate na stazu, tako da se svi veoma radujemo prvom velikom događaju ovog trkačkog vikenda – trci u pojedinačnim vremenskim etapama.”

Na prethodne dvije kvalifikacijske utrke za Nürburgring 24-satnu utrku, kao i u prve dvije runde Nürburgring Endurance Series utrka, takmičari su dobili priliku da se okušaju u utrci sa pojedinačnim vremenskim etapama koja odlučuje prvih 19 startnih pozicija: baš kao 911 GT3 R iz Manthey i Huber Motorsport timova, koji su već osigurali mjesto na privremenoj ulaznoj listi za ključni drugi dio završne runde kvalifikacija. U prvoj sesiji završne runde kvalifikacija, dva Porschea kojima upravljaju Dinamic Motorsport i Falken Motorsports timovi, kao i timovi kupaca KCMG i Toksport WRT još uvijek imaju šansu da zauzmu mjesto u finalnom obračunu.

U dva segmenta završne runde kvalifikacija u petak navečer, osnovni zadatak svih takmičara je da maksimalno iskoriste vožnju na dva vremenski ograničena kruga na legendarnom Nürburgring-Nordschleife kako bi postavili svoje najbolje vrijeme.

Gotovo trećina učesnika vozi Porsche

24-satni klasik na najdužoj i najzahtjevnijoj trkačkoj stazi na svijetu predstavlja vrhunac trkačke godine u motosportu. 138 vozila u 22 klase čine ulaznu listu za prestižni događaj na relaciji Nürburgring-Nordschleife. „U godini kada se dešava godišnjica 24-satne utrke, brend Porsche predstavlja više od 40 vozila – što nas još jednom čini najbrojnijim na stazi”, naglašava Michael Dreiser, direktor prodaje u Porsche Motorsportu.

Naši kupci se takmiče u različitim kategorijama i varijantama, u deset različitih klasa i svoje nade polažu u potencijal i performanse naših proizvoda. Gotovo svako treće vozilo na trci nosi Porscheov grb. Oduševljeni smo zbog toga i željeli bismo im se zahvaliti što vjeruju našem brendu.”

Porscheova historija u 24-satnoj utrci

Porscheova priča o uspjehu na Eifel classic utrci, koja se održava od 1970. godine, uključuje 13 ukupnih pobjeda do danas. 1976. godine, Fritz Müller, Herbert Hechler i Karl-Heinz Quirin su ostvarili prvu pobjedu za proizvođača sportskih automobila iz Stuttgarta nalazeći se za volanom Porsche 911 Carrera 3.0 modela. U dvije godine koje su uslijedile, model 911 Carrera RS se pokazao nenadmašnim. Godine 1988. Dören Motorsport je bio najbrži tim sa 911 Carrera RSR modelom. Pet godina kasnije trijumfovao je tim Konrad Motorsport. 2000. godine, Pheonix Racing je slavio pobjedu sa 911 GT3 R modelom. Ubrzo nakon toga, Manthey je započeo svoj dosad neviđeni pobjednički niz: tim iz Meuspatha je ostvario četiri uzastopne pobjede u ukupnom poretku od 2006. pa do 2009. godine, nakon čega su uslijedila još dva trijumfa u 2011. i 2018. godini. 2021. godine Manthey je kompletirao svoj rekord kao najuspješniji tim na Nürburgringu sa svojom sedmom ukupnom pobjedom.

Pregled Porscheovih timova i vozača (SP9 klasa)

Porsche pruža podršku svojim korisničkim timovima Huber Motorsport, Dinamic Motorsport, Manthey i Toksport WRT u Eifel utrci, uz, između ostalog, vozače iz svog vlastitog tima. Porscheovi vozači Estre, Christensen, Makowieki i Vanthoor čine snažan kvartet u Mantheyevom 911 GT3 R „Grello“ automobilu. Matt Campbell iz Australije i Francuz Mathieu Jaminet pružaju pojačanje mladom Nordschleife Toksport WRT timu. Austrijanac Thomas Preining vozi automobil Dinamic Motorsport br. 28. Porscheov testni i razvojni vozač Lars Kern podržava Huber Motorsport tim, koji je osvojio zasebnu Pro-Am klasifikaciju u vrhunskoj SP9 klasi, 2020. i 2021. godine.

Manthey (Porsche 911 GT3 R #1)
Michael Christensen (Danska), Kévin Estre (Francuska), Frédéric Makowiecki (Francuska), Laurens Vanthoor (Belgija)
KCMG (Porsche 911 GT3 R #18)
Dennis Olsen (Norveška), Josh Burdon (Australija), Nick Tandy (Velika Britanija), Earl Bamber (Novi Zeland)
Huber Motorsport (Porsche 911 GT3 R #25)
Nico Menzel (Njemačka), Joachim Thyssen (Njemačka), Klaus Rader (Njemačka), Lars Kern (Njemačka)
Toksport WRT (Porsche 911 GT3 R #27)
Julien Andlauer (Francuska), Matt Campbell (Australija), Mathieu Jaminet (Francuska)
Dinamic Motorsport (Porsche 911 GT3 R #28)
Christian Engelhart (Njemačka), Matteo Cairoli (Italija), Côme Ledogar (Francuska), Thomas Preining (Austrija)
Dinamic Motorsport (Porsche 911 GT3 R #29)
Matteo Cairoli (Italija), Adrien de Leener (Belgija), Frederik Schandorff (Danska), Christian Engelhart (Njemačka)
Falken Motorsports (Porsche 911 GT3 R #33)
Jaxon Evans (Novi Zeland), Sven Müller (Njemačka), Patrick Pilet (Francuska), Marco Seefried (Njemačka)
Falken Motorsports (Porsche 911 GT3 R #44)
Klaus Bachler (Austrija), Alessio Picariello (Belgija), Patrick Pilet (Francuska), Martin Ragginger (Austrija)

Nürburgring 24-satna utrka – sve pobjede Porschea u ukupnom poretku:
1976. Müller / Hechler/ Quirin (Porsche 911 Carrera)
1977. Müller / Hechler (Porsche 911 Carrera)
1978. Müller / Hechler/ Gschwendtner (Porsche 911 Carrera)
1988. Dören / Holup / Faubel (Porsche 911 Carrera RSR)
1993 de Azevedo / Konrad / Wirdheim / Katthöfer (Porsche 911 Carrera)
2000 Mayländer / Bartels / Alzen / Heger (Porsche 911 GT3 R)
2006. Luhr/ Bernhard / Rockenfeller/ Tiemann (Porsche 911 GT3 MR)
2007 Lieb / Bernhard / Dumas / Tiemann (Porsche 911 GT3 RSR)
2008 Lieb / Bernhard / Dumas / Tiemann (Porsche 911 GT3 RSR)
2009 Lieb / Bernhard / Dumas / Tiemann (Porsche 911 GT3 RSR)
2011 Lieb / Bernhard / Dumas / Luhr (Porsche 911 GT3 RSR)
2018 Lietz / Pilet / Makowiecki / Tandy (Porsche 911 GT3 R)
2022 Estre / Christensen / Cairoli (Porsche 911 GT3 R)

Raspored (po srednjoevropskom vremenu)
Četvrtak, 26. maj
12:30 – 14:00 časova: 1. Kvalifikacijska runda
20:30 – 23:30 časova: 2. Kvalifikacijska runda
Petak, 27. maj
14:10 – 15:10: 3. Kvalifikacijska runda 3
17:50 – 20:00h: Završna runda kvalifikacija

Subota, 28. maj
11:00 – 11:45: Zagrijavanje
16:00: Početak 24-satne utrke na Nürburgringu

Nedjelja, 29. maj
16:00: Završnica 24-satne utrke na Nürburgringu

Događaj se prenosi uživo
Prenosi uživo svih sesija su dostupni na kanalima 24-satne utrke na YouTubeu (Komentari uživo na engleskom jeziku: https://tinyurl.com/35d2c7wu), Facebooku i TikToku. Štaviše, na web stranici je https://www.24h-rennen.de/en/home/ prikazano vrijeme održavanja svih sesija.

Komentari prije utrke
Kevin Estre (Porsche 911 GT3 R #911): „Bit će vrlo teško odbraniti našu titulu jer su protivnici jako dobro prošli u kvalifikacijskim utrkama. U poređenju sa prošlom godinom, napravili smo vrlo malo izmjena – barem sa tehničke strane. Međutim, postoje neke promjene u postavi: dok smo Michael Christensen i ja redovno u paru, sada su nam se pridružili Laurens Vanthoor i Fred Makowiecki. Ovo je veoma jaka postava vozača – i sa Fredom, imamo nekoga u našoj ekipi ko je već osvojio 24 sata sa Mantheyem. Da vidimo šta će se ovaj put dogoditi u ‘Zelenom paklu’.”

Dennis Olsen (Porsche 911 GT3 R #18): „Pripremali smo se vrlo sistematično. KCMG tim radi odličan posao. Takmičimo se sa jakim vozačima i želimo pobijediti na Nürburgringu. Međutim, vremenski uslovi u Eifelu uvijek predstavljaju poseban izazov. Nadamo se da ćemo donijeti prave odluke i završiti na vrhu podija.”
Nico Menzel (Porsche 911 GT3 R #25): „Imamo vrlo jasan cilj – nakon dvije pobjede u Pro-Am klasi, želimo kompletirati het trik ove godine. Moje kolege iz tima Joachim Thyssen i Klaus Radar su postigli veliki napredak sa Huber Motorsport 911 GT3 R i nalaze se u samom vrhuamaterskih vozača.”

Matt Campbell (Porsche 911 GT3 R #27): „Za mene je 24-satna najveća utrka na svijetu i želim je osvojiti sa svojim kolegama iz tima Mathieuom Jaminetom i Julienom Andlauerom. Toksport WRT je sada u centru pažnje kao novi tim na Nordschleifeu i do sada je zaista odradio odličan posao. Želimo postići najviše koliko je moguće i ostvariti dobar rezultat.”

Thomas Preining (Porsche 911 GT3 R #28): „Također sam proveo neko vrijeme u simulatoru pripremajući se za događaj, ali ne možete simulirati vožnju, u gužvi, na Nordschleifeu: samo iskustvo i svaki kilometar na stazi vam mogu pomoći. Imamo četiri iskusna vozača koji dijele naš Dinamic Motorsport automobil. Prvenstveno, vidimo utrku kao razvojni projekat za poboljšanje guma i postižemo veliki napredak u tom pogledu. Želimo ostvariti vrhunski plasman uz dosljedan i besprijekoran nastup.”

Marco Seefried (Porsche 911 GT3 R #33): „Falken Motorsport je još jednom sastavio dobar tim i na stazu izlazi sa dva Porsche 911 GT3 R modela i sa jakom postavom vozača. Drago mi je što se vraćam nakon 2017. godine. I ove godine se nešto manje takmičara nego inače prijavilo za utrku, a zbog manje gužve na stazi, morate da žurite od samog starta.”

Klaus Bachler (Porsche 911 GT3 R #44): „Zaista se radujem ovoj utrci jer se napokon ponovo vozimo pred gledaocima. Pejzaž u Nordschleifeu je jedinstven – to je posebno uočljivo noću kada logorske vatre gore pored staze. Nadamo se da će nas vremenske prilike poslužiti tako da navijači mogu imati priliku da uživaju u motosportu nakon dvogodišnje pauze.”

Dodatne informacije, filmski i foto materijal u Porsche Newsroom-u: newsroom.porsche.com.
Twitter kanal @PorscheRaces pruža informacije uživo iz Porsche Motorsport-a, sa najnovijim informacijama i fotografijama sa trkačkih staza širom svijeta.