Tema u fokusu

Radnici su ključni faktor uspješnog poslovanja


Sa više od 8.000 zaposlenika, 180 vlastitih podružnica i godišnjim prometom od 2,5 milijardi eura, Gebrüder Weiss se ubraja među vodeće evropske transportno-logističke kompanije u Evropi.

Gebrüder Weiss Holding AG sa sjedištem u Lauterachu (Vorarlberg), uz svoje glavne poslovne djelatnosti – kopneni, vazdušni i brodski prevoz tereta te logistiku – obuhvata i čitav niz visokospecijaliziranih industrijskih rješenja i firmi-kćeri.

Razgovarali smo sa direktorom filijale Gebrüder Weiss u Bosni i Hercegovini Almirom Jonuzom i pitali ga da li i ovdje nude transportna i logistička rješenja, digitalne usluge i upravljanje lancem nabavke kao i u drugim zemljama.

„Želimo da ostvarimo održivi rast kao Gebrüder Weiss uopšte i kao bosanskohercegovački ogranak ove poznate kompanije. Potražnja naših klijenata za logističkim uslugama uvijek će se mijenjati. Stoga ih podržavamo kopnenim, zračnim i pomorskim, logističkim i industrijskim rješenjima s inovativnim proizvodima i vrhunskim kvalitetom zasnovanim na njihovim potrebama“, kaže Jonuz.

Ističe da je 2021. godine bila teška i izazovna uslijed posljedica pandemije koronavirusa te kaže: „Samo uz veliko zalaganje i predanost uspjeli smo realizovati odgovarajuća transportna rješenja za naše kupce usprkos velikim opterećenjima kapaciteta. Dostupnost robe, otvorenost granica, e-trgovina za zadovoljavanje potreba kako trgovine tako i pojedinaca, brzo su nas kao kompaniju uveli u proces digitalizacije kroz kreiranje jednostavnih i korisnih alata. Slijedeći strategiju digitalizacije Gebrüder Weissa pod motom ‘Najbolje od oba svijeta’, što znači kombinaciju modernih digitalnih alata, s jedne strane, te logističkih i teretnih kapaciteta i dobro obučenih zaposlenika, s druge strane, postigli smo dobre rezultate.

Trenutno pokreću i myGW portal u BiH koji će njihovim kupcima omogućiti laku komunikaciju, praćenje pošiljki od početne tačke pa sve do konačne isporuke, uz kombinovanje svih potrebnih dokumenata na jednom mjestu. To je ključna pogodnost koja zaposlenima rad čini mnogo jednostavnijim i stvara određenu transparentnost i sigurnost planiranja uprkos svim kriznim situacijama širom svijeta.

Ovo je ujedno i najbolja misao oba svijeta o GW-u : da podržavamo naše zaposlenike za izvrsnost usluge te da promovišemo naše vrijednosti, a to su nezavisnost, održivost, posvećenost i izvanredna usluga,“ kaže Jonuz te ističe da su dobri radnici temelj uspjeha ove kompanije.

„Razlog zbog kojeg ostvarujemo odlične ciljeve jesu zaposlenici koji su pokretačka snaga Gebrüder Weissa. Smatram da svaka kompanija uspijeva zahvaljujući svojim zaposlenicima i ophođenju nadređenih prema njima. Uspješna firma je ona koja ima dobre, kvalitetne i uporne radnike te poslodavca koji se adekvatno brine o njima.

Osim robe i podataka, Gebrüder Weiss također pokreće ljude koji dolaze u kontakt s narandžastom mrežom, interno ili eksterno. Idemo naprijed sa našim klijentima, sa pristupom koji gleda u budućnost i inovativnim idejama.“