Novosti

Agencija za rad i zapošljavanje BiH i Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije potpisale protokol


Operativni protokol o elektronskoj razmijeni podataka između Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine i Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije potpisan je jučer u Sarajevu.

Protokol su potpisali direktor Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine Muamer Bandić i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Republike Srbije Zoran Martinović, a Operativni protokol se odnosi na provođenje Sporazuma između Bosne i Hercegovine i SR Jugoslavije, odnosno Republike Srbije kao nasljednice SR Jugoslavije, o socijalnom osiguranju u dijelu koji se odnosi na oblast nezaposlenosti.

“Cilj Operativnog protokola jeste olakšati elektronsku razmjenu podataka i dokumenata neophodnu za ostvarivanje prava na novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti za državljane obje zemlje, a protokol će se primjenjivati od 1. juna ove godine.

Ovo je implementirajući akt koji će nam omogućiti efikasno provođenje navedenog sporazuma, te olakšati građanima pravo da dobiju novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti za sav radni staž koji su proveli u inostranstvu, u ovom konkretnom slučaju u Republici Srbiji”, saopštio je direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić, nakon potpisivanja Protokola.

“S bzirom na to da je prvobitni Protokol potpisan 2011. godine i da je u Bosni i Hercegovini i Republici Srbiji, kao zemljama ugovornicama, u međuvremenu došlo do izmjene dijela zakonskih propisa u oblasti zapošljavanja sve je to vremenom dovelo do neujednačene prakse kod primjene pojedinih odredbi Protokola. Zbog toga smo se odlučili da revidiramo postojeći dokument, da bi građani obje države mogli da nastave ostvarivati prava na novčanu naknadu u slučaju nezaposlenosti”, pojasnio je Bandić.

“Konkretno, sadašnjim Protokolom jasno smo definirali neophodnu dokumentaciju kojom se dokazuje staž osiguranja navršen u državama ugovornicama, te smo precizirali koji će se dokumenti koristiti prilikom dostavljanja zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu”, rekao je Bandić, saopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine.