Novosti

Bjelašnica i Jahorina sumirale najuspješniju skijašku sezonu, evo koliko su imale skijaša


Iza nas je još jedna skijaška sezona, a olimpijske ljepotice Bjelašnica i Jahorina zabilježile su odlične rezultate – ova godina je jedna od najuspješnijih do sada.

Ovogodišnja skijaška sezona na Bjelašnici je, nakon 137 izuzetno uspješnih dana, okončana 15. aprila. Iz Olimpijskog centra Bjelašnica i Igman kažu da su neki od razloga ovako usješne sezone ti što je, prvi put, skijaška sezona sa 120 dana povećana na 137. Drugi, taj što je OC Bjelašnica i Igman, i ove godine, prvi u regiji otvorio skijašku sezonu.

Također, projekti poput proširenja sistema vještačkog osnježenja, izgradnje novog lifta BX i digitalizacije usluga su imali i više nego očekivani efekat, te možemo reći da je sigurno iza nas nauspješnija ski sezona do sada“, potvrdili su iz OC Bjelašnica i Igman.

Bjelašnicu je do 120. skijaškog dana, do kada je urađena statistička evidencija, posjetilo 145.325 skijaša, a o ostvarenom finansijskom prometu organizatori nisu govorili.

Skijaše sljedeće sezone čekaju investicije

Zahvaljujući dobrom poslovanju, ostvarene prihode OC Bjelašnica i Igman će usmjeriti u nove investicije te ih, kako kažu, posebno raduje mogućnost pružanja novog i boljeg iskustva koje će skijaši moći osjetiti već iduće sezone.

“Pripremamo i unaprijeđenje vertikalnog transporta, proširenje kapaciteta i uređenje skijaških staza, kao i druge dodatne usluge za naše korisnike“, poručuju, dodajući da će o svemu tome skijaši i ljubitelji zimskih sportova biti blagovremeno obavješteni.

Također, zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa pertnerima iz turističkih oblasti iz Srbije, Hrvatske i Slovenije, kao i ostalih evropskih zemalja, Olimpijski centar Bjelašnica i Igman su dodatno prepoznati kao centralne skijaško-turističke destinacije u BiH.

Skijanje na Jahorini

Sjajne rezultate, posjećenost i historijsku zimsku sezonu zabilježio je i Olimpijski centar Jahorina.

Za 153 dana skijanja OC Jahorini je povjerenje pružilo više od 411.000 skijaša koji su napravili više od 4.040.000 prolaza na instalacijama vertikalnog transporta. Promet koji je OC Jahorina ostvario dostigao je iznos od 21 milion KM te je zabilježeno povećanje od 1.836 posto u odnosu na baznz sezonu 2016/17.

Na Jahorini ski sezona trajala skoro šest mjeseci

Broj skijaša u odnosu na baznu sezonu 2016/17 porastao je za gotovo 350.000 jer je te godine Jahorinu posjetilo oko 70.000 skijaša. U odnosu na prošlu zimsku sezonu 2020/21 kada je na Jahorini skijalo oko 260.000 skijaša bilježimo značajno povećanje za više od 150.000 skijaša. Ono što je jako bitno pomenuti je da smo u okviru priprema za sezonu i infrastruktunih radova izgradnjom nove moderne gondole, dva šestosjeda i dva ski lifta kapacitet ski centra povećali za 50 posto“, potvrdili su iz OC Jahorina.

Zadovoljni su ogromnim uspjehom koji su ostvarili, ali uspjeh sa sobom donosi i ne tako lijepe stvari. Prvenstveno, žele zahvaliti svim radnicima OC Jahorina jer su oni ti koji su zaslužni za sjajnu sezonu koja je trajala skoro šest mjeseci.

Ova sezona je za nas velika čast, ali isto tako i velika obaveza. Ovaj uspjeh nije lako ponoviti a ni zadržati tako da nas očekuje još mnogo napornog rada kako bismo održali postignuti nivo i opravdali povjerenje svih naših posjetilaca“, poručili su iz Olimpijskog centra Jahorina.

Klix.ba