Novosti

Robotski pas u bečkoj elektrani


Bečko gradsko preduzeće za snabdijevanje energijom “Wien Energie” je prvo preduzeće u Evropi koje je dobilo četveronožno pojačanje u vidu psa robota. Energy Dog, kako ga od milja nazivaju zaposlenici će više puta dnevno obilaziti elektranu Simmering, najveću u Austriji, te locirati i prijavljivati kvarove.

Robot težak oko 40 kilograma opremljen je brojnim kamerama i senzorima, među kojima i termografskom kamerom, akustičnim i senzorom mirisa. Može obići i provjeriti postrojenje za oko 90 minuta, prepoznati izvore opasnosti poput curenja plina u ranoj fazi i tako značajno povećati sigurnost zaposlenika. U rizičnim situacijama zaposlenici više ne moraju sami ulaziti u opasno područje, već mogu koristiti robota za sigurno i precizno definiranje kvarova te njihovo rješavanje. Pridonijet će i sigurnom snabdijevanju električnom energijom za više od 800.000 domaćinstava u Beču.

Energy Dog uči od ljudi, pruža vrijedne spoznaje, a našim zaposlenicima olakšava svakodnevni rad i čini ga sigurnijim. Na taj način svoje znanje mogu usmjeriti na složene aktivnosti“, objašnjava direktor preduzeća Karl Gruber.

Pametni robo-pas ne laje bez razloga. Već u ranoj fazi prepoznaje odstupanja od normalnog funkcioniranja i po potrebi ih prijavljuje glavnoj kontrolnoj sobi. Od proljeća 2023. robot bi trebao raditi 24 sata dnevno i provoditi potrebne kontrolne obilaske postrojenja. Trenutno prolazi kroz obuku, a znanjem ga hrane stručnjaci iz operativnih pogona postrojenja bečkog preduzeća. Na temelju podataka koje robot prikupi razvijaju se matematički modeli, a umjetna inteligencija uči kako sistemi funkcioniraju u normalnom načinu rada.

Energy Dog nije prva digitalna inovacija u elektrani. Pametne AR naočale pomažu tehničarima u radu pružajući im relevantne podatke u stvarnom vremenu kako bi mogli procijeniti situaciju. Digitalizacija i mjere za postizanje ciljeva energetske tranzicije uveliko mijenjaju zanimanja u energetskom sektoru, a nove tehnologije neće zamijeniti ljude, već će im pomoći u obavljanju posla.

Projekat je finansiran iz sredstava Fonda za inovacije bečkog gradskog koncerna „Wiener Stadtwerke“. U njegovoj implementaciji sudjelovale su kompanija „Smart Inspection“ te američka tehnološka kompanija „Boston Dynamics“ koja je razvila model robotskog psa.

Video sadržaj: https://fb.watch/dkqt480mrC/

Korištenje fotografije dozvoljeno uz navođenje autora:
(c) Wien Energie/ Michael Horak
(c) Wien Energie/ Max Kropitz