Novosti

Beč prošle godine bio popularna kongresna metropola


Prema aktuelnoj statistici međunarodne kongresne asocijacije ICCA (International Congress and Convention Association), glavni grad Austrije se 2021. godine po broju kongresa pozicionirao na prvo mjesto u svijetu, prenosi Agencija Eurocomm-PR.

Od 113 planiranih kongresa u Beču su održana 92, od kojih devet bez ograničenja, 22 u hibridnom, a 61 u virtuelnom obliku. Drugo i treće mjesto zauzeli su Lisabon (91) i Atina (66). Slijede ih Barcelona, Singapur, Madrid, Prag, Pariz, Berlin i Brisel. Austrijska prijestolnica se 2019. godine našla na 6, a 2018. na drugom mjestu.

Na rang listi međunarodnih kongresnih zemalja koju predvode SAD (354), Španija (263) i Njemačka (250), Austrija je napredovala do jedanaestog mjesta.

Kongresi su ključni ekonomski faktor za bečki turizam koji je teško pogođen pandemijom korone. Beč je sada “na pravom putu ka oporavku kongresne industrije”.

U maju je grad pokrenuo fond za promociju kongresne industrije i osigurao 4 miliona eura za poticaje. Već je zaprimljeno 500 prijava i dato skoro 400 odobrenja za finansiranje.

Nova ICCA statistika objavljena je prvi put nakon izbijanja pandemije Covid-19. U 2021. godini rangiranja nije bilo zbog pandemije, a stariji rejtinzi nisu uporedivi sa sadašnjim zbog promijenjene startne pozicije. Naime, prije pandemije u rejting su bili uključeni samo kongresi uživo, a sada se računaju i virtuelni i hibridni, kao i odgođeni događaji.

FENA