Novosti

Zapošljavanje 131 osobe iz kategorije socijalno ugroženih


Obezbijeđeno je zapošljavanje 131 osobe iz kategorije socijalno ugroženih realizacijom Programa sufinansiranja zapošljavanja teško upošljivih kategorija, saopćeno je iz pres-službe Kantona Sarajevo.

Od navedene 131 osobe, 47 su iz romske populacije, 41 iz domaćinstava čiji nijedan član nije zaposlen, 15 osoba sa invaliditetom, 13 djeca i supružnici osobe sa invaliditetom s najmanje 60 posto invaliditeta, sedam samohranih roditelja i jedna žrtva nasilja.

Posebno bih istakla da je navedenim programom osiguran posao za šest osoba u Terapijskoj zajednici – Kampus Kantona Sarajevo, koje su uspješno završile rezidencijalni tretman ovisnosti u navedenoj ustanovi socijalne zaštite te program podrške i reintegracije. Bivši ovisnici o psihoaktivnim supstancama kvalitetno apstiniraju i ovo zaposlenje je još jedna važna karika u procesu njihovog oporavka. S obzirom na to da su bivši ovisnici o psihoaktivnim supstancama osoba prema kojima ima dosta predrasuda i nepovjerenja, ovakav program zapošljavanja je jedan od modela za prevazilaženje takvih razmišljanja i stavova te način da se bivšim ovisnicima o psihoaktivnim supstancama pruži prilika da budu ravnopravni članovi društva sa jednakim šansama“, kazala je Ivana Prvulović, kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Po njenim riječima, korist od programa će svakako imati i Terapijska zajednica – Kampus KS kao ustanova jer će dobiti važnu referencu da u svoj radni ambijent kvalitetno uključuje i teško zapošljive kategorije građana.

FENA