Tema u fokusu

Imaco Systemtechnik gradi halu od milion KM za nove mašine


Imaco Systemtechnik nastavlja u svom stilu da raste

Kompanija Imaco Systemtechnik d.o.o. Usora već je u prvoj polovini 2022. premašila sva očekivanja jer su ostvarili rast prometa od 30 posto i zaposlili 20 novih radnika, a stiže im i nova petoosna Priminer mašina, gabarita 4x3x2 m, za koju grade petu po redu halu vrijednu skoro milion KM.

Kvalitet, pouzdanost i odgovornost“ glavne su odlike kompanije Imaco Systemtechnik d.o.o. Usora, koja je već 16 godina referentno ime u izradi kompleksnih sklopova u mašinskoj industriji sa 100 posto orijentiranim izvozom u EU i to najčešće u Njemačku, Austriju i Češku.

Nakon što su u 2021. godini ostvarili prihod od izvoza 2,587,240 KM i poslovni rast za 20 posto u odnosu na 2020., Imaco Systemtechnik i u ovoj godini niže poslovne uspjehe.

Prema riječima Karoline Pranjić, direktorice Imaco Systemtechnik d.o.o. Usora, već su u prvoj polovini 2022. godine probili plan i ostvarili veći promet od planiranog.

Grade halu od milion KM za nove mašine

Tekuća 2022-a je premašila naša očekivanja. Ostvarili smo rast po prometu za oko 30% više nego prethodne godine u istom periodu. Također, primili smo i 20 novih radnika, pa sada imamo ukupno 163 zaposlenih“, istaknula je Pranjić.

Kako dalje navodi Pranjić, osim što su instalirali profesionalnu opremu za mokro bojanje vrijednu 130.000 KM, uskoro planiraju mašinski pojačati obradu metala sa novijom tehnologijom, kao i usavršiti izradu mašina i mašinskih sklopova zahvaljujući novim strojevima vrijednim oko 1,5 miliona KM.

Radi se o novoj petoosnoj Priminer glodalici velikih gabarita, koja dodaje veću točnost kod zavarenih konstrukcija, zato što se mogu naknadno oglodati površine, a moći ćemo da radimo i obradke od 4x3m. Nabavka Priminer petoosne glodalice, vrijedne 900.000 KM je počela prošle godine, rok isporuke je 15 mjeseci, a stiže nam u avgustu. Budući da ovoj novoj mašini trebaju posebni temelji i visina, gradimo petu po redu halu veličine 40x15m, vrijednu oko milion KM. Također, u septembru nam stiže i nova petoosna Deckel Maho mašina, vrijedna 380.000 KM, koja bi trebala ubrzati process rada”, naglasila je Pranjić.

Imaco Systemtechnik ostvario rast prometa od 30 posto u prvoj polovini 2022.

Digitalizacija procesa

U Imacu će posebnu pažnju posvetiti digitalizaciji procesa i softverskim rješenjima optimizacije proizvodnje.

“Mi smo još uvijek u fazi auditiranja i mapiranja procesa. To i jeste ono što uzima najviše vremena. Zbog povećanog obima poslovanja se i to usporilo, ali nakon godišnjih odmora startamo sa prvim odjelom i digitalizacijom”, objašnjava Pranjić.

Cilj Imaco Systemtechnik je biti prepoznatljiv na tržištu ne samo kao dobavljač, nego i kao sistemska podrška njihovim kupcima.

Radimo specifične dijelove po narudžbi za naše kupce. Sada imamo pokrivene oblasti kablovske konfekcije, obrade lima, savijanja, zavarivanja i obrade metala, pogona plastifikacije, te potpunu montažu sistemskih jedinica i gotovih mašina za različite mašinske industrije kao što je obrada stakla, obrada mašina rezanjem, mašine za štampu i lasera za karton“, kaže Pranjić.

Prvi u djelatnosti na rang listi “100 najvećih u BiH”

Imaco Systemtechnik je prvi u djelatnosti na rang listi “100 najvećih kompanija u BiH”. Kako navodi Pranjić, strategija njihovog poslovnog uspjeha zasnovana je na timu zaspolenika, koji su svako u svom području erksperti, obučeni i spremni za sve izazove

Njihova obuka i usavršavanje nas uvijek vodi ka boljitku. Za nas su veoma značajni i naši kupci, koji su istovremneo i naši partneri. Mi rastemo i razvijamo se s njima i uz njih. Odabrali smo da budemo fleksibilni i prilagodljivi promjenama, i to nam je do sada pomagalo da budemo među najboljima“, tvrdi Pranjić.

U Imaco Systemtechnik tvrde da ih čeka ih još dosta napornog rada do kraja 2022. budući da su rokovi i cijene nabavnih komponenti jako nestabilne.

Svjetska politička situacija je prilično nepredvidljiva i direktno utječe na poslovanje svih nas. Nedostatak materijala na tržištu može da donese preokrete, koje nam je u ovom trenutku teško predvidjeti. Očekujem da će se krajem ove godine stanje stabilizirati i da će se iskristalisati lista dobavljača, vjerojatno svim kompanijama u ovoj industriji. Za 2023. planiramo nove projekte, koji će našu montažu i kompleksnost onog što radimo, dodatno oplemeniti“, rekla je Pranjić.

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić