Tema u fokusu

Best-Tex d.o.o. Srbac: Počeli sa 7 šivaćih mašina, sada ih imaju 150


Bosna i Hercegovina može učiniti mnogo toga na unapređenju sektora tekstila, kože i obuće, pogotovo kada su u pitanju podsticaji za usavršavanje radne snage, mišljenja je Davor Dujaković, vlasnik  Best-Tex d.o.o., kompanije s najviše novozaposlenih na području Srpca u protekle četiri godine.

Kompanija je osnovana 2018. godine, a pruža usluge krojenja, šivenja, kontrole i pakovanja šireg spektra tekstilnih proizvoda i zapošljava 120 radnika.

Firma posjeduje savremene šivaće mašine, opremu i adekvatan vlastiti poslovni prostor, a najveći dio usluga radi na principu ”loan“ posla – za domaće i strane tekstilne kompanije.

Naši najveći partneri su talijanske kompanije Calzedonija i Mais Maglificio, Galeb iz Hrvatske, te kompanija Grafobalkan iz Banje Luke. U protekle četiri godine, ostvaren je značajan rast, posebno sa aspekta povećanja broja zaposlenih”, kazao je Davor Dujaković, vlasnik i direktor kompanije.

Dujaković se u razgovoru za “Poslovne novine” prisjetio početaka poslovanja kada je kompanija svoju poslovnu priču započela s dva šivača i sedam starih šivećih mašina. Napornim radom i zalaganjem dostigli su broj od 120 zaposlenih i oko 150 šivaćih mašina.

Zasluge za ovaj ostvareni rezultat pripadaju radnicima, koji su uložili ogroman trud, znanje, posvećenost i koji imaju izuzetno pozitivan odnos prema kompaniji. Zanimljivo je, da smo mi u protekle četiri godine zaposlili najveći broj novih radnika na području opštine Srbac. Ni danas nemamo problema da nađemo nove radnike i možemo i dalje planirati povećanje proizvodnje”, rekao je Dujaković.

Smatra da je kvalitetan radni kadar neophodan za svaki vid posla, a posebno u sektoru tekstila, kože i obuće, koji se odlikuje visokim učešćem rada i spada u tzv. radno intenzivne grane.

Sa aspekta značaja i uloge u bh. privredi, može se potvrditi pozitivan uticaj na više načina. Direktno  je to smanjenje broja nezaposlenih, a indirektno pozitivan uticaj na spoljnotrgovinski bilans, BDP, kao i povećanje državnih prihoda kroz plaćanje raznih poreza, doprinosa, taksi itd“, rekao je Dujaković.

Osvrnuvši se na saradnju s međunarodnim partnerima, osim pomenutih, u ovoj godini su ostvarili i značajnu saradnju sa organizacijom EU4Bussiness, koja je odobrila projekat za nabavku automatske mašine za krojenje, koja će značajno ubrzati rad i ostvariti uštede na krojenju.

Govoreći o planovima za budućnost, Dujaković je rekao kako su to dalji rast, povećanje broja zaposlenih i ulaganje u modernizaciju opreme.

Država može puno uraditi za sektor tekstila, kože i obuće, posebno sa dodatnim podsticajima. Iz mog ličnog iskustva, najviše koristi imamo od podsticaja za nove zaposlene, jer je period obuke i usavršavanja dug, a samim tim i troškovi”, zaključio je Dujaković.

Razgovarala: Anesa Pindžo