Novosti

Vinske ceste Hercegovine bit će upisane kao Iter Vitis kulturne rute Vijeća Europe


Vinske ceste Hercegovine bit će upisane kao Iter Vitis kulturne rute Vijeća Europe što bi trebalo dati doprinos unapređenju i promoviranju ove značajne rute za Bosnu i Hercegovinu.

Ovo su najavili iz projekta USAID Turizma nakon što su sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine u Herceg etno selu u Međugorju potpisali Zajednički plan provedbe procesa promovisanja Vinske ceste Hercegovine na međunarodnim tržištima.

Potpisivanjem Zajedničkog plana o saradnji obilježili smo početak naše saradnje na razvoju vizije, pristupa i definiranja narednih koraka koji će unaprijediti i adekvatno promovirati ovu veoma značajnu rutu za Bosnu i Hercegovinu. Veoma smo zahvalni svim vinarijama i biznisima koji se nalaze na ovoj ruti što su učestvovali u navedenim aktivnostima. Plod zajedničkog rada jeste i upisivanje Vinske ceste Hercegovine kao Iter Vitis kulturne rute Vijeća Europe, što će se oficijelno realizovati u narednih nekoliko sedmica“, najavili su iz USAID Turizma.

Zajedničkim radom Komore i USAID Turizam projekta planirano je da se pomogne u razvoju i promociji Vinske ceste Hercegovine kao destinacije vinskog turizma, kao i proizvoda duž ove ceste kako bi se pomoću diverzifikacije proizvoda i tržišta i uz brend koji je privlačan za posjetioce, napravili privlačniji proizvodi i iskustva, a samim tim se povećale i poslovne mogućnosti.

Branimir Begić iz ljubuških Podruma Begić smatra da Hercegovina zaostaje u marketinškoj promociji za regijama u susjedstvu kao što je primjerice Istra no isto tako smatra da ima potencijal nametnuti se kao najvažnija vinska regija u jugoistočnoj Evropi.

U zaostatku smo za brendiranjem sa edukacijom kako ugostitelja tako i potrošača. Nažalost, još uvijek se na tržištu vina BiH popije se više vina iz uvoza nego domaćeg proizvedenog u BiH“, kazao je Begić i naglasio da BiH ima najveći potencijal u jugoistočnoj Evropi.

Imamo sve uvjete da budemo broj 1 u regiji – od klime, infrastrukture, zemljopisnog položaja pa do koncentracije ljudi koji dolaze. Samo trebamo više raditi na zajendištvu i jačanju“, naglasio je Begić.

Promocija Vinske ceste Hercegovine mogla bi pomoći povećanju proizvodnje i izvoza hercegovačkih vinarija koje bilježe oporavak nakon turbuletnog razdoblja obilježenog pandemijom koronavirusa kada je značajan broj njih bilježio gubitke.

O Vinskoj cesti Hercegovine

Vinska cesta Hercegovine, osnovna 2007. godine, je turistički proizvod kojeg sačinjavaju bogatstvo i ljepota čiste prirode – posebnosti vinorodnog područja, tradicija, kulturne i historijske znamenitosti, a proteže se od Ljubuškog na zapadu do Trebinja na istoku.

Udruženi subjekti Vinske ceste Hercegovina nude autohtone proizvode, posebno autohtona vina Žilavku i Blatinu, rakiju iz vlastite proizvodnje, te ostale tradicionalne specijalitete. Nude uslugu razgledavanja prekrasnog ambijenta prirode i svojih imanja. Sastavljena je od vinarija, restorana, muzeja, galerija, historijskih i prirodnih atrakcija, putničkih agencija a njen slogamn je “S vinom kroz vrijeme”.

Šta je Iter Vitis?

Europska federacija Iter Vitis neprofitna je udruga koja proizlazi iz Međunarodne udruge Iter Vitis osnovane 2007. godine u Sambuca di Sicilia (pokrajina Agrigento, Sicilija) s ciljem promovisanja i očuvanja materijalne i nematerijalne europske baštine vina i vinogradarstva kroz realizaciju i upravljanje rutom “Iter Vitis – Les Chemins de la Vigne”, koju je Vijeće Europe 15. maja 2009. priznalo kao 25. europsku kulturnu rutu.

Iter Vitis, les Chemins de la Vigne, Vijeće Europe prepoznalo je kao kulturni itinerar zbog svoje misije potpore prepoznavanju i očuvanju kulturne, materijalne i nematerijalne baštine vinarstva. Uz kulturno posredovanje, Udruga promoviše razvoj i promovisanje kulturnog i održivog turizma.

Indikator.ba