Novosti

Završen festival Garden of Dreams: tri dana plesa i zabave uz najveće zvijezde svjetske elektronske scene


Više od 5000 ljubitelja elektronske muzike iz 20 gradova i 16 zemalja svijeta, te 13 gradova iz BiH, koji su od 10. do 12. juna posjetili festival Garden of Dreams, složit će se da ne postoji ljepši način da uđete u ljeto od plesa u Bašti snova, pod suncem, kišom i zvijezdama, uz nastupe velikana ovog muzičkog žanra. Ni vremenske (ne)prilike nisu pokvarile vrhunsku atmosferu koja je od kasnih popodnevnih do ranih jutarnjih sati vladala na bajkovitoj festivalskoj lokaciji pozicioniranoj pored repetitora na brdu Hum, s koje se (pogotovo noću) pruža nevjerovatan pogled na Sarajevo. Osim posjetitelja, oduševljenje organizacijom, lokacijom i ukupnim dojmom Festivala izrazili su i izvođači.

Prvi put sam u Sarajevu. Kada sam čula za festival Garden of Dreams sve je zvučalo obećavajuće, jer sve je moguće, znate, svi sanjamo. Nisam imala pojma kako lokacija izgleda… I nevjerovatno je, vrlo je produhovljena i mnogo, mnogo mi se sviđa“, kazala je DJ-ane Anja Schneider, njemačka producentica i suvlasnica izdavačke kuće Mobile, koja važi za „prvu damu“ berlinske elektronske scene.

Osim Anje, na glavnom, Eronet stageu na Humu nastupili su brojni vrhunski regionalni i svjetski DJ-evi: Joris Voorn, Kollektiv Turmstrasse, Matador, Rodriguez Jr, After Affair, Kristijan Molnar, Eagles & Butterflies, učinivši ovaj događaj fantastičnim i vrijednim pamćenja.

Podjednako dobri zvuci i zabava bili su uz Heineken Music Stage, na kojem su zapažene nastupe ostvarile DJanes Ena Smajić i Adnoir, te DJ-evi Dimitri J, Daki, Alain, 2odd, Coem, Antares, Soole, Mehku, Doel, More Than You i Machado. S obzirom na interes publike i posjećenost, pokretanje novog, RAP stagea u klubu Silver&Smoke pokazalo se kao pravi potez, zahvaljujući kojem su ljubitelji RAP muzike tri noći uživali u nastupima najvećih domaćih i regionalnih izvođača. Na veliko zadovoljstvo organizatora, Festival Garden of Dreams je protekao bez ijednog incidenta.

Sudeći po svemu, ovo izdanje festivala Garden of Dreams je nadmašilo prethodna i još jednom opravdalo titulu najboljeg regionalnog festivala elektronske muzike i prestižnu nagradu “Ambasador” koju je ovaj događaj osvojio 2019. godine u utrci s s Exitom, Lovefestom, No Sleep i Sea Dance festivalima.

Spoj najvećih zvijezda svjetske elektronske scene i jedinstvene atmosfere koju pruža brdo Hum u publiku su „doveli“ čak 40 posto stranaca, što dovoljno govori o velikom turističkom potencijalu festivala Garden of Dreams. Zaključili su to i učesnici konferencije

Kreativne i kulturne industrije Zapadnog Balkana kao katalizatori društvenog i ekonomskog održivog razvoja“, koju su 8. i 9. juna organizirali Garden of Dreams festival i Udruženje za socijalni, kulturni i kreativni razvoj ZORA, uz podršku Ambasade Kraljevine Nizozemske i Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo.

Prema riječima organizatora, ova konferencija predstavlja pionirski korak ka budućem umrežavanju, edukaciji i strukturalnom razvoju elektronske scene, kao i kompletne kreativne industrije, a posebnu zahvalnost za njenu organizaciju duguju pomenutim institucijama, ambasadi i organizacijama, na čelu sa premijerom Kantona Sarajevo Edinom Fortom, ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Samirom Avdićem, predsjednikom Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenanom Magoda, načelnicima opština Novo Sarajevo i Centar, Hasanom Tanovićem i Srđanom Mandićem.

Trodnevna festivalska zabava ne bi bila moguća ni bez podrške sponzora: kompanije Eronet, brendova Heineken, Red Bull, Jägermeister i Sara.