Novosti

Oko 300 izlagača na ovogodišnjim ‘Danima trešnje’ u Mostaru


Jubilarno 20. izdanje manifestacije “Dani trešnje”, na kojemu će se predstaviti oko 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine i regije, održat će se od 22. do 24. juna u Mostaru.

Nakon dvije godine stanke zbog pandemije koronavirusa “Dani trešnje” vraćaju se na velika vrata, izjavio je direktor Sajma Salem Bubalo.

Posebno nas raduje činjenica da je ovogodišnji partner Sajma Vlada Crne Gore preko Ministarstva gospodarstva, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo turizma“, istaknuo je Bubalo.

U okviru Sajma Obrtnička komora Bosne i Hercegovine potpisat će Sporazum o suradnji i prijateljstvu s Obrtničkom komorom Republike Sjeverne Makedonije.

To je jedan jako bitan detalj gdje se na mala vrata ponovo vraćaju one relacije i kontakti koji su u proteklom periodu bili prisutni na ovim prostorima“, kazao je Bubalo.

Tijekom tri dana trajanja Sajma predviđena su stručna predavanja o turizmu, organskoj proizvodnji, suvremenom pčelarstvu, organskim certifikatima i certifikatima za biodinamičku poljoprivredu, a posebna pozornost bit će posvećena brendu „hercegovačka trešnja” koji će na prigodnoj svečanosti dobiti najviše priznanje “Zlatnu trešnju” s medaljom.

Osvrnuvši se na 20 godina postojanja „Dana trešnja”, Bubalo je istaknuo kako se u tom vremenu radilo na promociji poljoprivrede, gospodarstva i turističkih potencijala, a značajna pažnja bila je posvećena i eko sadržajima.

Prema povratnim informacijama koje dobivamo od sudionika Sajma sve to itekako je imalo smisla. Mostar se na ovaj način promovira kao destinacija, a naši poljoprivrednici kapitaliziraju svoj trud i rad“, ocijenio je Bubalo.

Dodao je kako je podrška poljoprivrednom sektoru itekako potrebna, posebice u današnje vrijeme poskupljenja goriva, repromaterijala i svega ostalog.

“Ljudi zbog svih tih okolnosti razmišljaju o napuštanju ove sredine, što nikako nije dobro, ali evo mi bar jednim dijelom nastojimo anulirati te neke stvari i približiti ljude jedne drugima”, poručio je Bubalo.

Moto ovogodišnjeg Sajma gospodarstva, poljoprivrede i turizma “Dani trešnje 2022” je promocija suvenira i rukotvorina, kao i zaštita starih zanata.

FENA