Novosti

Poljski LOT prvim čarter letom doveo turiste u Mostar


U utorak je na mostarski aerodrom sletio 161 putnik, dok je s njega odletjelo 67 putnika

U Zračnu luku Mostar u utorak je sletio avion poljskog avioprijevoznika LOT koji je charter letom dovezao 161 putnika te je po prvi put napravljen zračni most između Mostara i Poljske.

Turisti iz Poljske dočekani su mažoretkinjama i članovima kulturno-umjetničkog društva koji su putnicima ponudili tradicionalne hercegovačke proizvode kao osvježenje.

Također, prve goste su dočekali i predstavnici mostarske gradske uprave predvođeni gradonačelnikom Marijem Kordićem baš kao i rukovodstvo mostarskog aerodroma.

U utorak je na mostarski aerodrom sletio 161 putnik, dok je s njega odletjelo 67 putnika.

Svečano smo dočekali let poljske kompanije LOT koja prvi puta u historiji slijeće u Mostar. Uspostavili smo zračni most između Poljske i BiH, odnosno između Katowica i Mostara, koji će letjeti jednom sedmično od današnjeg dana do 30. septembra ove godine. Sve je to napravljeno u suradnji s tour-operatorom Rego Bis iz Poljske“,izjavio je direktor Zračne luke Mostar Ivan Ljubić.

Ljubić je nadodao kako je zadovoljan realizacijom ugovora koji je potpisan početkom februara ove godine u poljskim Katowicama.

Uz sve nedaće koje su nas čekale usput, od ograničenja kretanja putnika preko rata u Ukrajini pa sve do trenutne inflacije realizirali smo planirano. Uz veliki entuzijazam svih dužnosnika na vlasti, djelatnika Zračne luke Mostar uspjeli smo i nastavljamo s oporavkom i poslovnim razvojem u svim segmentima. Stvaramo ambijent za jednu novu pozitivnu priču“, naglasio je ravnatelj mostarskog aerodroma.

Potom je dodao kako su tokom ljeta najavljeni dolasci iz Italije, Bejruta, Libanona, Irske, Jordana.

Radimo na tome da vratimo stara tržišta, posebno vezana uz vjerski turizam, a otvaramo i nove letove i nova tržišta te radimo na dovođenju niskotarifnih prijevoznika“, ustvrdio je Ljubić.

“Hrvatska uskoro ide u Schengen i naši turisti neće moći dolaziti preko Splita i Dubrovnika, tako da će Mostar biti poželjna zračna luka. Našu strategiju provodimo do kraja”, dodao je.

Ispred Ambasade Republike Poljske u BiH obratio se Bohdan Korzeniowski koji se nada kako će ovo biti početak uspostavljanje redovne linije između Mostara i Poljske.

“Vjerujem da će kroz dvije tri godine biti linija između Mostara i nekog grada u Poljskoj, ako to ne bude Varšava. Prije tri sedmice smo otvorili redovnu liniju između Sarajeva i Varšave, povezali smo Bosnu s Poljskom, a sad je red i na Hercegovinu. Poljacima je Hercegovina dobro poznata, rado dolaze u Mostar i Međugorje, a veliku ulogu igra i blizina Jadranskog mora”, mišljenja je Korzeniowski.

Indikator.ba