Novosti

Poslodavci traže što hitnije usklađivanje Odluke o provođenju zakonske politike sa Zakonom o carinskoj politici BiH


S ciljem rješavanja problema ukidanja pojednostavljenog carinskog postupka po fakturi, Udruženje poslodavaca FBiH i predstavnici izvozno-orijentisanih kompanija održali su sastanak sa ministrom razvoja, poduzetništva i obrta FBiH Amirom Zukićem.

Poslodavci su istakli da Zakon o carinskoj politici u BiH, koji bi se trebao početi primjenjivati 01. augusta 2022. godine, propisuje pojednostavljene carinske postupke na isti način kao i trenutno važeći Zakon o carinskoj politici u BiH koji propisuje da neki od trgovinskih ili službenih dokumenata, u koje spada i faktura, mogu zamijeniti carinsku deklaraciju. Međutim, u Odluci o provođenju Zakona o carinskoj politici u BiH, koje je donijelo Vijeće ministara BiH, mijenja se navedena zakonska odredba i, u suprotnosti sa Zakonom, propisuje da se ne može koristiti trgovinski ili službeni dokument kao pojednostavljena carinska deklaracija.

Imajući u vidu trenutne okolnosti poslovanja u BiH i stepen ekonomskog razvoja naše države, poslodavci smatraju da je u potpunosti neopravdano onemogućavanje izvoznicima da izvoze proizvode u dosadašnjem obliku samo zbog donošenja pomenute odluke ta da ista ne smije derogirati Zakon.

Istakli su da će provođenjem Odluke izvoz pasti za 25-40 posto, odnosno da će bh. privreda izgubiti stotine miliona eura, te da će doći do smanjenja proizvodnje i poslovne aktivnosti, zaposlenosti, uplate direktnih i indirektnih poreza, a povećavat će se troškovi prevoza proizvoda zbog dužeg perioda čekanja i otežanog carinjenja i ugroziti ugovori sa ino-partnerima.

Ministar Zukić je kazao da će Ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta FBiH uputiti inicijativu Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvu finansija i trezora BiH da u skladu sa svojim nadležnostima učine napore i pripreme Vijeću ministara BiH prijedlog Izmjene i dopune Odluke o provođenju Zakona o carinskoj politici BiH kojim bi se otklonili konstatovani problemi, odnosno da se Odluka uskladi sa novim Zakonom o carinskoj politici BiH kojim je dozvoljen pojednostavljeni carinski postupak po fakturi.

Udruženje poslodavaca FBiH će, zajedno sa Unijom udruženja poslodavaca RS, zatražiti sastanak sa ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH kako bi ga detaljnije upoznali sa ovom problematikom s ciljem što hitnijeg rješavanja navedenog problema, zaključeno je na sastanku.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kompanija ArcelorMittal d.o.o. Zenica, Sicecam Soda Lukavac d.o.o., Solana d.d. Tuzla, Širbegović Inženjering d.o.o. Gračanica, IGM d.o.o. Visoko te Tvornice cementa Kakanj d.d. Kakanj.