Novosti

Boračko jezero obogaćeno nizom novih sadržaja


Boračko jezero u susret ljetnoj turističkoj sezoni obogaćeno je nizom novih sadržaja, obezbjeđenim kroz projekt ‘Via Dinarica’, koji su finansirali USAID i Italijanska razvojna agencija, a realizovali i sufinansirali Grad Konjic i UNDP.

S ciljem stvaranja što kvalitetnijih uslova za višednevni boravak domaćih i stranih gostiju na području Konjica, te unaprijeđenja uslova za boravak u prirodi, Grad Konjic i UNDP su kroz projekt ‘Via Dinarica’ svima koji ovog ljeta posjete Boračko jezero obezbjedili niz novih sadržaja“, saopćili su iz Grada Konjica.

Projekt je završen prije nekoliko mjeseci, a danas je u tu čast upriličeno svečano otkrivanje info table, koja će gostima ponuditi sve bitne informacije o sadržajima Boračkog jezera i njegove okoline, što su učinili gradonačelnik Konjica Osman Ćatić i Božena Kaltak, menadžerica UNDP-ovog programa u Hercegovini.

U sklopu projekta završeni su radovi na uređenju pristupnih puteva, pješačke staze, te postavljene klupe i kante za otpatke, postavljen je i montažni ponton za lakši pristup kupačima, a ono što će uslijediti u narednom periodu jesu aktivnosti na uređenju dijela javne rasvjete, što se realizuje kroz druge projekte.

U okviru projekta ‘Via Dinarica’ obezbjeđeni su i bolji uslovi za posjetu i boravak planinara na Prenju, podržavajući aktivnosti Planinarskog društva “Borašnica” na obilježavanju i uređenju planinarskih staza kroz nabavku potrebnih materijala i opreme za te aktivnosti.

Projektom su podržana i dva manja projekta unaprijeđenja turističke ponude te dva projekta za razvoj i promociju domaćih turističkih proizvoda, navodi se u saopćenju.

FENA