Tema u fokusu

Renato Pejak, načelnik Općine Kreševo: Svečeno otvorenje hotela Adriale sa 4 zvjezdice 15. avgusta


Nakon što su napravili značajan iskorak u rješavanju prometne izoliranosti, vlasti u Općini Kreševo, poznatoj po poduzetničkom duhu, u ovoj godini planiraju realizovati kapitalne projekte u oblasti turizma i time doprinijeti privrednoj obnovi.

Riječ je o luksuznom hotelu Adriale sa četiri zvjezdice, čija izgradnja je koštala 2 miliona KM, kao i nastavku izgradnje Sportsko-rekreacionog centra Lopata.

Prema riječima Renata Pejaka, načelnika Općine Kreševo, njegov prioritet predstavlja privlačenje stranih investicija, posebno u oblasti turizma.

Izgradnja hotela Adriale sa četiri zvjezdice, kapaciteta 50 ležaja je pri kraju i zahvaljujući tome upotpunit ćemo našu turističku ponudu. Vrijednost hotela je 2 miliona KM, a finansijeri su partneri iz Austrije zajedno sa domaćim investitorom. Svečano puštanje u rad hotela Adriale planirano je početkom avgusta ili oko 15. avgusta za Dan Općine. Uz muzej koji smo lani otvorili, ovo je naš najznačajniji adut za razvoj turizma“, istaknuo je Pejak.

 

Dakle, Općina Kreševo raspolaže značajnom resursnom osnovom na kojoj temelji budući turistički razvoj. Dokle ste stigli sa gradnjom Sportsko – rekreacionog centra Lopata?

“Kad je u pitanju Sportsko-rekreacioni centar Lopata, u toku je prva faza izgradnje umjetnog jezera sa šetnicom. Realizacija sadržaja SRC Lopata, koji obuhvata ukupno 44,40 ha, odvijat će se u pet etapa. Predviđena je izgradnja centralne razvojne zone sa ski- stazama, jezerom i sportskim terenima, smještajni kapaciteti hotelskog i apartmanskog tipa, vikend naselje, površine za rekreaciju, parkirne površine, servisna zona za mehanizaciju, kao i edukativni kamp za mlade sa sportskim terenima. Vrijednost projekta je cca. 20 miliona KM, a realizirat ćemo ga kroz javno- privatno partnerstvo.”

Na rang listi  „100 najvećih kompanija u BiH“ nalazi se i Općina Kreševo. Kakva je Vaša poslovna strategija, zahvaljujući kojoj ste među najboljim?

“Poslovna strategija Općine Kreševo je biti maksimalan support i podrška našim gospodarstvenicima. Svjesni činjenice da samo jako i stabilno gospodarstvo može biti garant razvoja i drugih sfera života. Unatoč svim problemima s kojima se susreće naše gospodarstvo, koji često opterećuju cijelu Općinu, pokušavamo zajedno s investitorima naći rješenje. Možda je bolji pokazatelj naša poslovna zona Resnik, gdje su u tijeku nove investicije kako domaćih, tako i Austrijskih investitora. Također, imamo i najave novih investicija.”

Kakvo je prema Vašem mišljenju stanje privrede  u Općini?

“Na gospodarstvo Općine Kreševo utjecaj su imale globalne krize kao i na cijeli svijet. Pozitivnih pomaka ima, prije svega, naročito u oblasti turizma, kroz investiicje u gradnju hotela i sportsko-rekreacijskog centra Lopata. U industrijskoj zoni u planu su i investicije Općine Kreševo u poslovni inkubator, koji smo prepoznali kao strateški projekat zbog blizine Sarajeva.” 

O kojim investicijama u Poslovnoj zoni Resnik je riječ?

“Ukupna vrijednost investicija koje su trenutno u realizaciji u Poslovnoj zoni Resnik je cca. 12 miliona KM. Firma EPS Laštro ovdje gradi novu proizvodnu halu od cca. 5000m2 za proširenje i modernizaciju postojeće proizvodnje izolacijskih materijala,a vrijednost investicije je 8 miliona KM. Kompanija Alkus d.o.o gradi halu za proizvodnju alu i pvc stolarije za izvoz, a vrijednost investicije je 3 miliona KM. Obje ove investicije privode se kraju, a u julu je planirano otvorenje. I Općina Kreševo kreće s izgradnjom poslovnog inkubatora kao pomoć mladim sa start up-ovima, a vrijednost projekta je cca 1 milion KM. Osim pomenutih investicija, i kompanija Ketty d.o.o. pravi svoje centralno skladište u Resniku. Inače, u Poslovnoj zoni Resnik koja se nalazi na pet minuta vožnje od Lepenice i autoceste, radi 47 kompanija, 27 obrta sa cca. 350 zaposlenih.”

Spomenuli ste probleme u gospodarstvu koji opterećuju i Općinu. O čemu se radi?

“Zasigurno jedan od najvećih problema, kao i drugim općinama je iseljavanje mladih ljudi. Općina čini ono što može, kroz stvaranje povoljnijeg ambijenta za život mladog čovjeka. Međutim, ovu utakmicu ne smatramo ravnopravnom, jer kao protivnika imamo globalno tržište koje je ponekad zaista primamljivije, ali mi ne odustajemo i posvetit ćemo se svakom mladom čovjeku, kako bi ga zadržali na rodnoj grudi. Problem predstavljaju i neka gospodarska društva na koje su protekle krize više imale utjecaja, pa još nisu izašli na pravi put opravka i od kojih imamo velika potraživanja koja pripadaju Općini. Također, kao načelnik gubim puno energije na rješavanje problema u vezi slučajeva nepoštivanje svih ekoloških standarda, ali sam i svjestan važnosti svakog investitora i radnog mjesta.”

Koje još značajne projekte namjeravate realizovati do kraja 2022. godine?

“Kako bi smo zadržali mlade ljude da ostanu u BiH, planiramo i donošenje novih demografskih mjera. Osim toga, bliži se kraju projekat proširenja Dječjeg vrtića, koji je zasigurno jedan od najboljih u Bosni i Hercegovini. Opremljen je suvremenim pomagalima i učilima, programom tjelesne kulture, školom engleskog jezika po Hellen Doron licenci, ali i vlastitom senzornom sobom. Značajna sredstva smo uložili i u obrazovne ustanove na području Općine. Posebnu pažnju poklanajmo i infrastrukturnim projektima, tj. radovima na našim lokalnim putevima, jer smo svjesni u kakvom su stanju i ulažemo maksimalne naporne da ih poboljšamo i rekonstruiramo. Još jedan prioritetni projekat u ovoj godini je i završetak izgradnje novog dalekovoda Kiseljak-Kreševo od 35 kV, čime će se riješiti problem napajanja električnom energijom. Ukupna vrijednost investicije je 1,8 miliona KM.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić