Novosti

Počeli radovi na izgradnji novog ski centra u BiH, Igrišta kod Vlasenice imat će dvije staze


Olimpijski centar Jahorina započeo je radove na obnavljanju i izgradnji ski centra Igrišta kod Vlasenice za šta će biti izdvojena 42 miliona KM, izjavio je direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić.

Ljevnaić je istakao da je njegov tim prije više od godinu dana napravio razvojni projekat Ski – centra “Igrišta”, koji je detaljno razrađen po fazama i investicijama, i ima veliki potencijal da bude atraktivna turistička destinacija, saopćeno je danas iz OC Jahorina.

“Krećemo od nule i imamo šansu da napravimo najbolji ski-centar”, naglasio je Ljevnaić i precizirao da je, uz sistem za osnježavanje, dvije ski-staze, u planu izgradnja i žičare, jezera za vještačko osnježavanje, pokretne trake, tjubing staze i zabavnog sadržaja, kao i parkinga i svih pratećih sadržaja.

On je istakao da je Vlada Republike Srpske, na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem, prepoznala značaj, usvojila projekat te obezbijedila garanciju za izgradnju ovog ski-centra, za šta će biti izdvojena 42 miliona KM.

Ljevnaić je rekao da će izgradnjom Ski-centra “Igrišta” biti napravljena nova dimenzija u razvoju skijaškog sporta i omogućeno lokalnom stanovništvu da bolje živi.

Na ‘Igrištima’ očekujemo turiste iz cijele istočne BiH i zapadne Srbije. Velika prednost je i strateški dobar položaj i blizina aerodroma Tuzla. Izgradnjom sistema za osnježavanje imaćemo najmanje 120 dana skijanja u sezoni. Ovo će biti ski-centar idealan za dnevne i vikend turiste“, naveo je Ljevnaić.

On je istakao da će izgradnjom ovog ski-centra biti upotpunjena ponuda i Jahorine i da će turisti moći da uvrste posjetu Ski-centru “Igrišta” prilikom dolaska ili odlaska sa Jahorine.

Vidjeli smo na primjeru Jahorine da je turizam pokretač privrede, a siguran sam da će i ovaj kraj imati mnogobrojne benefite od pokretanja ovog ski-centra. Vlasenica i Han Pijesak će dobiti nove investitore, nova radna mjesta u hotelijerstvu, turizmu i proizvodnji domaće hrane. Samo mi, kao OC ‘Jahorina’, ćemo u poslovnoj jedinici ‘Igrišta’ zaposliti najmanje 100 ljudi, a indirektno će od našeg rada zavisiti najmanje 2.000 radnih mjesta”, istakao je Ljevnaić.

Klix.ba