Novosti

Sajam tekstila u Pakistanu prilika za bh. kompanije


Uprava za razvoj trgovine Pakistana (TDAP), Ministarstvo trgovine, te Vlada Islamske Republike Pakistan organiziraju 4. međunarodni sajam tekstila TEXPO od 18. do 20. augusta u Karačiju.

Na sajmu će biti predstavljen čitav asortiman pakistanskih tekstilnih i kožnih proizvoda s ciljem umrežavanja s međunarodnim klijentima i radi razvoja dugoročnih međunarodnih poslovnih odnosa za povećanje izvoza iz Pakistana.

Pakistan je 8. najveći izvoznik tekstila u svijetu sa trećim najvećim kapacitetom predenja u Aziji. Također, ta zemlja je četvrti najveći proizvođač pamuka u svijetu i uživa status GSP Plus od EU-a.

Ukupan izvoz tekstila iz Pakistana dostigao je oko 20 milijardi američkih dolara tokom finansijske 2021./22.

Uz ogroman potencijal koji pakistanski sektori tekstila i kožnih proizvoda nose, TEXPO je usmjeren na omogućavanje međunarodnog umrežavanja između zainteresiranih pakistanskih poslovnih subjekata sa svojim postojećim i potencijalnim globalnim partnerima, te radi istraživanja različitih zajedničkih ideja i projekata.

Profil proizvoda predstavljenih na sajmu TEXPO uključuje gotovu odjeću, vrhunsku modnu odjeću, kućni tekstil, ličnu zaštitnu opremu (PPE), tkanine, obuću, kožu, kožnu odjeću, kožne artikle, jeans i peškire.

Informacije vezane za TEXPO 2022 dostupne su na www.texpo.tdap.gov.pk, kao i na platformama društvenih medija (Facebook, Instagram, Twitter i YouTube) TDAP-a. Uprava za razvoj trgovine Pakistana (TDAP) će ponuditi lokalno gostoprimstvo prisutnim kupcima, što uključuje prevoz do i od hotela, lokalni prevoz i snižene hotelske rezervacije na bazi samoplaćanja.

“TEXPO 2022 pruža jedinstvenu priliku bosanskohercegovačkim privrednim subjektima koji se bave tekstilnim i kožnim proizvodima da planiraju unapređenje svog poslovnog profila kroz saradnju sa potencijalnim poslovnim partnerima iz Pakistana, stoga ih ohrabrujemo da prisustvuju navedenom sajmu. Posjetite www.texpo.tdap.gov.pk ili kontaktirajte Ambasadu Pakistana u Sarajevu za više informacija o TEXPO 2022.”, objavila je Ambasada.