Novosti

Tuzlanski kanton želi razvijati turizam: Industrijski kraj korača ka mapi destinacija za odmor


Tuzlanski kanton najprepoznatljiviji je po industriji, međutim unazad nekoliko godina sve više se spominje u kontekstu turizma. Nadležni su to prepoznali, fokusirajući se na kreiranje strategije razvoja turizma.

Prvim sastankom radnog tijela i izvršnog tima za izradu strategije razvoja turizma Tuzlanskog kantona za period od 2022. do 2027. godine počele su konkretne aktivnosti na izradi prvog dokumenta u ovoj oblasti na području ove regije naše zemlje.

Rok za izradu dokumenta koji će definisati razvoj turizma u narednih pet godina je, prema riječima kantonalnog ministra trgovine, turizma i saobraćaja Mustafe Šakića, kraj ove godine.

To će nam dati putokaz, u kojem pravcu djelovati kada je turizam u putanju. On je do sada bio prepušten sam sebi, odnosno ljudima koji se bave turizmom, bez značajnije podrške vlada. Mi smo odvojili nekih 600 hiljada KM da poboljšamo uslove razvoja turizma i to je prvi put u ministarstvu da smo odvojili određeni novac“, kazao je Šakić, istaknuvši da je riječ o pilot projektu za neke naredne aktivnosti.

Ovaj sastanak bio je prilika za utvrđivanje smjernica i akcionog plana, a strategija će pokazati koliko je novca potrebno da se turizam dovede na onu pozociju koja je prihvatljiva za nadležne.

U izradi planskog dokumenta učestvuju i stručnjaci sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, a prof . dr. Bahrija Umihanić naglašava da predstoji upoznavanje sa svim aktivnostima koje će uslijediti u narednom periodu. One su, kako kaže, podijeljene u četiri faze te su određeni i rokovi da se proces rada na stategiji završi do kraja godine.

Nakon toga, dokument će biti proslijeđen Vladi i Skupštini TK na usvajanje. Pomoćnica ministra za trgovinu i turizam Dželmina Huremović naglašava da je veliki značaj ove, prve strategije razvoja turizma uopšte od postojanja kantona.

Strategija razvoja turizma TK treba da nam pomogne da dostignemo bolje rezultate. A to je svakako planskim aktivnostima i ulaganjem u one oblike turizma u kojima mi imamo potencijal i komparativne prednosti u odnosu na druge“, navela je ona.

Iz tog razloga su u radno tijelo za izradu strategije angažovani i akteri iz privatnog sektora u turizmu, čije će iskustvo i znanje ukazati na dijelove koje treba popraviti i dodati ono što nedostaje.

Inače, u Tuzlanskom kantonu dosad se kao najsposjećenija destinacija navodi Tuzla i to prije svega zbog postojanja kompleksa panonskih jezera.

Ljetna sezona je već počela, a nadležni se nadaju obaranju rekorda kada je riječ o broju posjetitelja, s obzirom na to da se vraćamo u pretpandemijski model funkcionisanja u svim oblastima.

Klix.ba