Novosti

Izvoz drvnog sektora BiH povećan za 22,3 posto


Izvoz bosanskohercegovačkog drvnog sektora u prošloj godini iznosio je 1,7 milijardi KM ili 30,2 posto više nego 2020. godine. Trend rasta izvoza nastavljen je i u prva četiri mjeseca ove godine kada je ostvaren izvoz od 608,05 miliona KM ili 22,3 posto više nego u istom periodu 2021.

U prva četiri mjeseca posebno je porastao izvoz šumskih sortimenata i rezane građe, rečeno je na četvrtoj sjednici Skupštine Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH.

Uvoz svih grupa proizvoda također je veći tokom 2021. kao i za četiri mjeseca ove godine. i to posebno šumskih sortimenata i rezane građe.

Najznačajnija izvozna tržišta su Njemačka, Hrvatska, Italija, Srbija, Slovenija, Austrija, Holandija i Francuska. Najviše se uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Austrije, Poljske, Češke, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Rumunije, Turske, Italije.

Pokrivenost uvoza izvozom u 2021. je bila 345,9 posto, a za prva četiri mjeseca ove godine 304,1 posto.

“I pored toga što je drvna industrija suficitarna grana privrede i ima kvalitetan finalni proizvod koji se izvozi, proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku, doprinosi na plate su veoma visoki, a sve je više prisutan i deficit stručne radne snage. Cijene repromaterijala stalno rastu, a sirovina se izvozi, tako da su primorani na uvoz i šumskih sortimenata i rezane građe kako bi ostvarili ugovoreni izvoz”, navode iz Asocijacije drvne industrije i šumarstva.

Proizvođači su zabrinuti kakvo će stanje biti u drugom polugodištu ove godine, zbog sve većeg porasta cijena energenata i repromaterijala i neizvjesne potražnje za proizvodima na tržištu EU, a posebno Njemačke.

Apeluju na entitetske vlade da smanje doprinose na plate, kako bi iz tih sredstava povećali primanja uposlenim i na taj način ih zadržali da ostanu u BiH.

FENA