Novosti

Zbog najveće suše u posljednjih 70 godina italijanska poljoprivreda na koljenima


Sjeverna Italija bori se s najvećom sušom u posljednjih 70 godina, a vlada je nedavno proglasila vanredno stanje u pet regija zbog nedostatka padavina i visokih temperatura.

Od početka godine u sjeverozapadnoj regiji Pijemont palo je samo 94 milimetra kiše u odnosu na prosjek od 376 milimetara. Samo regija Lombardija ove godine ima 61 posto manje vode od prosjeka za period 2006-2020.

Nivo vode u jezerima znatno je smanjen, uključujući jezero Maggiore sa 34 posto manje vode i Garda sa 48 posto.

Nivo rijeke Po, čija se dužina prostire na 652 kilometra, smanjen je za 80 posto u odnosu na prosjek za ovo doba godine.

Pojavljuju se nove plaže, kao i arheološki ostaci od prije više hiljada godina.

Italijanska vlada je 5. jula proglasila vanredno stanje zbog nestašice vode u pet regiona severne Italije – Pijemontu, Lombardiji, Emiliji-Romanji, Furlaniji-Julijskoj krajini i Venetu – i izdvojila 36,5 miliona eura iz svog fonda za hitne situacije.

U nekim planinskim predjelima, zbog nedostatka padavina i niskog vodostaja došlo je do prestanka snabdijevanja električnom energijom.

Slična je situacija i u pojedinim opštinama na sjeveru zemlje. Snabdijevanje vodom je prekinuto tokom noći, dok je u drugima korištenje vode dozvoljeno samo za ličnu higijenu i kuhanje, ali je zabranjeno za zalivanje biljaka ili pranje automobila.

Međutim, poljoprivreda je ta koja se suočava s najtežim posljedicama. Gubici farmera dosad iznose oko tri milijarde eura, prema procjeni Coldirettija, najveće organizacije farmera na nacionalnom i evropskom nivou.

Coldiretti smatra da je ono što se dešava utiče ne samo na usjeve već i na okoliš. Vrućina je ugrozila poljoprivredne prinose, prije svega kukuruza i pšenice i prijeti da utiče na buduću proizvodnju.

Posljedice suše i visokih temperatura osjetio je i Gigi Tacchini (50), farmer čija se polja nalaze na području opštine Santa Cristina e Bissone, oko 45 kilometara jugoistočno od Milana.

Kukuruz sam ove sezone navodnjavao samo jednom, dok obično to radim četiri puta. Posljedice su očigledne. Umjesto da imamo biljke visoke tri ili četiri metra, dobili smo one od metar, metar i po. Zemlja je toliko suha da su se pojavile pukotine”, rekao je.

Isto važi i za soju i pirinač, najvažnije usjeve ovog gazdinstva.

Ovu njivu s pirinčem, kao i druge, moram da napustim zbog nedostatka vode. Prvo sam morao da smanjim sjetvu, a sada i učestalost navodnjavanja. Umjesto da se to radi svakih osam dana, radi se na svakih 20. Moja proizvodnja pirinča za ovu godinu biće smanjena za 30 ili 40 posto”, dodao je, rekavši da želi pomoć od države.

Vlasti u Lombardiji su nedavno zatražile od vlade susjedne Švicarske da otvori alpske slivove u pograničnom kantonu Ticino kako bi se odvodila voda i omogućilo navodnjavanje polja u dolini Po. Ali oni su odbili, jer se alpska zemlja suočava sa istim problemima.

Malo je vjerovatno da će se situacija uskoro promijeniti, budući da se u narednim sedmicama očekuju visoke temperature, dok su padavine neizgledne.

Biznisinfo.ba