Novosti

Pelješki most se otvara 26. jula, a njime će prva proći Rimčeva Nevera


Pelješki most bit će svečano otvoren 26. jula, a prva će njime tokom svečanosti proći Nevera Rimac Automobila, najmoćniji električni automobil današnjice.

Nevera će se na mostu susresti s automobilom trostrukog evropskog prvaka Nike Pulića.Nevera će krenuti s jedne strane mosta, a auto proslavljenog hrvatskog automobilista, čija je konstrukcija napravljena u Hrvatskoj, s druge strane i prolazit će kroz vatromet.

Iako su Hrvatske ceste postavile tablu na kojoj piše “most Pelješac”, to je zapravo bio samo radni naziv, a most će se službeno zvati Pelješki most i prije samog otvorenja postavit će se nova tabla.

Na svečano otvaranje Pelješkog mosta pozvana je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, budući da je većinu projekta sufinancirala Europska unija. U Vladi još čekaju konačnu potvrdu njezinog dolaska, što bi se trebalo dogoditi u narednim danima.

Plan je i da se video porukom uzvanicima obrati kineski premijer Li Keqiang, budući da je Pelješki most gradila kineska tvrtka China Road and Bridge Corporation (CRBC), a kineski premijer posjetio je gradilište 2019. kada je bio u službenom posjetu Hrvatskoj.

Na otvorenje su pozvani i svi predstavnici izvođača radova i projektanti mosta, te cijeli hrvatski državni vrh.

Iz Vlade poručuju kako će se nastojati pozvati sve one koji su na bilo koji način bili uključeni u ovaj projekt, bivše šefove države i vlada, ministre i saborske zastupnike, ali da je i puno veći interes, pa će se morati utvrditi konačan popis uzvanika kroz nekoliko dana.

Hrvatske vlasti ocijenile su Pelješki most generacijskim projektm kojim zemlja spaja svoje razdvojene teritorije, Most na najvišeoj tački ima visinu 55 metara iznad mora. Evropska unija projekat je sufinansirala sa 357 miliona eura, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova. Ukupna vrednost projekta premašuje 526 miliona eura.

Indikator.ba