Novosti

Ugalj će se isporučivati samo termoelektranama EP BiH i domaćim kupcima


Iz Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) saopćili su da će ugalj isporučivati prvenstveno svojim termoelektranama i domaćim kupcima.

U ovoj kompaniji obrazložili su zašto su se na ovo odlučili te ko će biti prioritet u isporuci.

“U okolnostima svjetske energetske krize i realno mogućeg povećanja potrošnje električne energije u Bosni i Hercegovini, ugalj iz rudnika u sastavu Koncerna EP BiH prvenstveno će se isporučivati za potrebe termopostrojenja EP BiH u Tuzli i Kaknju za potrebe kontinuirane proizvodnje struje i time stabilnog snabdijevanja kupaca, a preostale količine, kada je u pitanju plasman uglja za ostale kupce, prevashodno će se isporučivati industriji i kupcima koji ugljem snabdijevaju toplane, škole, bolnice, ostale institucije i domaćinstva na području FBiH”, ukazali su.

Napomenuli su rudnike na obaveze koje imaju u proizvodnji uglja.

“Rudnici uglja u sastavu Koncerna EP BiH, u skladu sa ugovorima o vođenju poslova između zavisnih društava – rudnika uglja i EP BiH kao vladajućeg društva, imaju obavezu prvenstvene isporuke uglja u kvantitativnom i kvalitativnom smislu za potrebe vladajućeg društva, odnosno Termoelektrane Tuzla i Termoelektrane Kakanj, kako to zahtijeva vladajuće društvo. U ovisnosti od planirane proizvodnje uglja u rudnicima, planira se njegov plasman uglja za prodaju TE Tuzla i TE Kakanj, ostale kupce (industrija i široka potrošnja) i vlastitu potrošnju“, istakli su

Podsjetili su da je planom poslovanja za ovu godinu rudnika u sastavu Koncerna EP BiH planiran plasman uglja u količini 4.752.275 tona uglja, od čega je 3.906.000 tona ili 80,7 posto ukupne proizvodnje za isporuku TE Tuzla i TE Kakanj, 832.544 tona za ostale kupce (industrija i široka potrošnja) ili 18,9 posto, dok 13.73 tonu uglja ili 0,4 posto koriste za vlastiti potrošnju.

Zaključno sa 19. julom, u odnosu na planiranu proizvodnju 2.616.036 tona uglja, ostvarena je manja ukupna proizvodnja za 17 posto, što je rezultiralo i smanjenim plasmanom koji je ostvaren u količini 2.059.777 tona ili 80,22 posto, od čega je za potrebe termoelektrana u Tuzli i Kaknju isporučeno 1.865.668 (87,47 posto od plana), 189.219 tona (44,34 posto ) za ostale kupce i za vlastitu potrošnju 4.890 tona ( 62,41 posto)”, naglasili su u EP BiH.

Naveli su da rudnici uglja iz sastava Koncerna EP BiH za prodaju uglja ostalim kupcima, u ukupnoj količini čiji iznos prelazi 100.000,00 KM u jednoj poslovnoj godini, ne mogu vršiti prodaju prije nego dobiju saglasnost na pojedinačno raspolaganje imovinom za prodaju uglja ostalim kupcima.

U 2022. rudnici uglja su na osnovu prethodno dobivene saglasnosti ugovarali isporuku uglja prvenstveno za industrijske potrošače na području FBiH te sa kupcima koji ugljem snabdijevaju toplane, škole, bolnice, ostale institucije i domaćinstva na području FBiH“, dodaju.

Kako su saopćili iz EP BiH, u koncernu u toku ove godine samo je Rudnik mrkog uglja Breza tražio i dobio saglasnost vladajućeg društva na pojedinačno raspolaganje imovinom za prodaju 6.000 tona uglja u 2022. godini, kupcu u Srbiji. Očekuje se da će rudnici u predstojećem periodu proizvesti planirane količine uglja za potrebe TE Tuzla i TE Kakanj, kao i osigurati dovoljne količine uglja za domaće tržište, prvenstveno industriju, toplane, škole, bolnice, domaćinstva i ostale institucije.

Klix.ba