Novosti

Pelješki most već na Google Maps kao glavni pravac za Dubrovnik


Svečanim otvorenjem Pelješkog mosta jug Hrvatske juče je napokon spojen s ostatkom države bez prelaska granice kroz koridor u Neumu. Velebnu konstrukciju snimili su i sateliti, a njezina lokacija pojavila se odmah i na Google Mapsu koji već nudi Pelješki most kao glavni pravac za Dubrovnik.

Međutim, zanimljivo je da se stari put preko Neuma procjenjuje kao 10 minuta kraći, pa tako put preko mosta iz Splita traje 3 sata i 12 minuta, umjesto 3 sata i dvije minute.

Otvaranje mosta obilježavlo se tokom cijelog jučerašnjeg dana do večernjih sati programom koji se odvijao s dvije strane mosta – na odmorištima Brijesta i Komarna. Glavna svečanost otvorenja krenula je u 20:15 sati, a kulminirala je oko 22 sata kada je Rimčeva Nevera uz spektakularni vatromet prva prešla most.

Na sredini Pelješkog mosta mimoišla se s automobilom koji je vozio nekadašnji trostruki europski prvak na brdskim utrkama Niko Pulić.

Most, čija je cjelokupna čelično-betonska konstrukcija ispod i iznad vode zajedno teška kao 30 Eiffelovih tornjeva, najveći je hrvatski infrastrukturni projekt financiran iz EU-ovih fondova s bespovratnih 357 miliona eura (85 posto troškova), a na njemu je radilo nekoliko vlada.

Prelazi preko morskog tjesnaca širine 2140 metara, dug je 2404 metra, s plovidbenim profilom ispod mosta 200 puta 55 metara, a glavni i odgovorni projektant mu je Marjan Pipenbaher.

Most na Google Mapsu već ima nekoliko recenzija, a gotovo svi su mu dodijelili petice.

‘Nema neg‘ kad Kinez napravi‘, ‘Savršeno!‘, ‘Lijep most‘, nizali su se komentari, a našlo se tu i nekoliko edukativnih pa je tako u jednom na engleskom jeziku opisano kako je most dug 2,4 km, visok 100 metara, ima dvije trake, te ‘izgleda lijepo‘. U drugom je pak navedeno:

‘Pelješki most je most u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Hrvatskoj koji premošćuje Malostonski zaljev između Komarne na kopnu i Brijeste na poluotoku Pelješcu i tako cestovno ostvaruje kontinuitet teritorija Republike Hrvatske prekinut uskim koridorom kojim Bosna i Hercegovina kod Neuma izlazi na more. Izgrađen je u sklopu projekta Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom.‘

U komentarima je priloženo nekoliko fotografija samog mosta kao i Rimčeva Nevera.