Tema u fokusu

Vaillant BiH – sa novim rješenjem grijanja do evropskog liderstva


Kompanija Vaillant je već 148 godina sinonim njemačkog kvaliteta. Posljednjih decenija je vodeći evropski proizvođač i brend koji nudi energetski učinkovite i ekološki prihvatljive sisteme grijanja, hlađenja i ventilacije s naglaskom na obnovljivim izvorima energije.

Godinama su kvalitet, inovacije proizvoda i usluga nadopunjavale početnu viziju, čime je marka Vaillant postala sinonim za vrhunske proizvode i udobnost stanovanja.

Sa svojim novim jedinstvenim proizvodom, toplotnom pumpom/dizalicom topline aroTHERM plus, koja potpuno mijenja sadašnji konvencionalni način grijanja Vaillant ulazi u utrku da u narednom periodu postane evropski lider u ovoj oblasti.

Sa direktorom Vaillanta u BiH Nerminom Kadrićem razgovarali smo o poslovanju ove kompanije, trendovima i inovacijama koje donosi na tržište BiH, a povod je bio njihovo uspješno poslovanje u protekloj godini zbog kojeg su se i našli na ljestvici 100 najvećih u BiH po prihodu u kategoriji malih preduzeća i to na 10. mjestu.

U skoro 20 godina koliko ste prisutni na tržištu BiH, brend ste koji je korisnicima donio izuzetan kvalitet i široku paletu proizvoda. Šta ističete kao prednost u odabiru proizvoda pod vašim brendom?

“Osnovani smo 2004. godine u Sarajevu, kao zastupništvo Vaillanta za područje Bosne i Hercegovine. Nudimo korisnicima energetski efikasne i ekološki prihvatljive sisteme grijanja, hlađenja i ventilacije, sa naglaskom na obnovljivim izvorima energije. Proizvodni program obuhvata toplotne pumpe/dizalice topline, solarne sisteme, ventilacijske sisteme (rekuperatore zraka) za nisko-energetske objekte, visokoefikasne kondenzacijske plinske uređaje za grijanje, električne uređaje za grijanje i potrošnu toplu vodu, klima-uređaje, pločaste i kupaone radijatore te kompletan program regulacije. U Vaillantu BiH smo ponosni na brojna postignuća tokom proteklih godina kao što su izuzetno razvijena distributivna mreža kao i mreža ovlaštenih instalatera i servisera kojom je obezbjeđena puna podrška krajnjim korisnicima počevši od dana kupovine pa sve do krajnjeg dana korištenja uređaja. Naša dugogodišnja tradicija zasnovana je na stalnim inovacijama koje prate potrebe krajnjih korisnika te smo otišli i još par koraka dalje i oformili Servisni centar koji je na raspolaganju korisnicima 24/7, Centar za savjetovanje potrošača, kao i Centar za edukaciju i osposobljavanje mladih servisera i instalatera. U proteklom period zabilježili smo rast poslovanja od preko 50% što je rezultat našeg fokusa na uslugu, inovacije i distributivnu mrežu.”

Sve je više izazova koje nameće tržište ali i promjene svijesti kod potrošača, koji sve više prepoznaju brendove koji doprinose očuvanju životne sredine i imaju veću energetsku efikasnost. Kako odgovarate na ove izazove?

“Vaillant je brend koji je prepoznatljiv po kvaliteti i iznimnim proizvodima koji su energetski efikasni i koji doprinose očuvanju životne sredine, ali i sistemskim rješenjima koja koriste obnovljive izvore energije. Naše su orijentacije usmjerene prema modernizaciji i digitalizaciji proizvoda, ali i prema očuvanju okoliša i upotrebi energetski efikasnih i prihvatljivih rješenja. U BiH, uzimajući u obzir platežnu moć građana, postepeno se mijenja svijest o korištenju solarnih sistema, posebno na jugu naše zemlje. Svjetski trendovi kod nas kasne, ali dolaze, tako da očekujemo veću potražnju za ovim sistemima upravo zbog značajnog pada cijena zahvaljujući inovacijama u proizvodnoj tehnologiji. Vaillant grupa posjeduje svoj vlastiti razvojni centar koji stalno radi na razvijanju novih tehnologija u skladu sa zahtjevima najstrožijih evropskih regulativa, koje su bazirane na očuvanju životne sredine i energetske efikasnosti. Radi se o jednom od globalno najvećih razvojnih centara u HVAC industriji, gdje Vaillant team čini preko 700 inžinjera i experata.”

Jedan od novih proizvoda rađen na osnovi obnovljivih izvora energije za grijanje i hlađenje su Vaillant toplotne pumpe/dizalice topline, koje već osvajaju tržište grijanja i hlađenja. Možete li nam reći o kakvom se proizvodu radi?

“Vaillant svojim proizvodima i uslugama želi maksimizirati ugođaj življenja i na taj način ponuditi najbolje održivo rješenje udobnosti za svoje ekološki osviještene korisnike. Vaillant toplotna pumpa/dizalica topline aroTHERM plus se po svojim osnovnim karakteristikama uklapa u potrebe jednog standardnog domaćinstva. Ova je pumpa skoro savršeno rješenje za zamjenu već postojećeg konvencionalnog sistema grijanja jer nije potrebno mijenjati radijatore i instalaciju, jer se mijenja samo izvor energije. Uštede na potrošnji energenta koje se postiužu na ovaj način su 3 do 4 puta u odnosu na klasični sistem grijanja. Ove toplotne pumpe/ dizalice topline ostvaruju visoku temperaturu polaza, čak od 75°C. Inače se odlikuje visokim procentom cop koeficijenta, do 5.4, visokim energetskim razredom A+++ kao i najnižom razinom buke od 28 dB i potpuno je ekološki prihvatljiva. Vaillant toplotne pumpe se mogu ugraditi na različitim objektima, bez obzira da li se radi o porodičnim kućama, zgradama, ugostiteljskim ili hotelskim objektima.Smatramo da su toplotne pumpe/ dizalice topline rađene za budućnost koja je pred našim vratima, a ovim novim rješenjem grijanja ulazimo u utrku da u narednom period postanemo evropski lider u proizvodnji i zastupljenosti toplotnih pumpi/ dizalica topline.”

Možete se pohvaliti izuzetnom distributivnom i servisnom mrežom, a odnedavno ste otvorili Centar za savjetovanje potrošača, te Servisni i Edukativni centar. U kolikoj mjeri kvalitet usluge time podižete na veći nivo?

“Kako je u oblasti grijanja tehnologija svojim napredovanjem dovela do razvoja kompleksnih sistema sa korištenjem različitih energenata, te kako je na još uvijek neuređenom trzištu BiH široka paleta proizvoda, a s obzirom da ne postoji niti jasan strateški cilj za implementaciju evropskih regulativa u cilju zaštite ekologije, kao i proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije, neminovno je ukazana potreba za otvaranjem ovakvog centra. U našem Centru za savjetovanje potrošača korisnicima pružamo besplatne usluge u smislu edukovanja i savjetovanja oko primjene i upotrebe svih postojećih sistema grijanja i hlađenja. Ovaj centar služi prvenstveno krajnjim korisnicima za rješavanje mnogobrojnih nedoumica kada su u pitanju rješenja za grijanje individualnih stambenih jedinica ili cijelih objekata. U želji da podignemo nivo usluge održavanja naših sistema, u našem prostoru na adresi Bulevar Meše Selimovića 81A, u Sarajevu, posluje Samouslužni centar servisni centar 24/7 za rezervne dijelove putem kojeg smo omogućili 24-satnu dostupnost rezervnih dijelova za sve naše ugovorne servisne firme.
Također, već nekoliko godina uspješno funkcioniše naš Centar za edukaciju koji ima za zadatak osposobljavanje mladih kadrova za obavljanje poslova instalatera i servisera. U edukativnom centru rade se treninzi iz praktičnog i teoretskog dijela u trajanju od šest mjeseci, a ponavlja se u stalnim ciklusima, te svim zainteresovanim mladim ljudima tehničke struke omogućava usavršavanje i osposobljavanje za pokretanje vlastitog biznisa u ovoj branši.”

Kakva je danas pozicija brenda Vaillant u Evropi?

“Dugogodišnje zadovoljstvo i vjernost korisnika zasluženo svrstavaju brend Vaillant među vodeće marke u Evropi te među prvih deset u svijetu. Vaillant je širom Evrope najpoznatija marka u branši po svojim vrijednostima – tradiciji, kvaliteti i inovacijama. 2001. godine nastala je Vaillant Group te postala vodeća grupa u tehnologiji grijanja s 1, 8 miliona prodanih zidnih uređaja te s 13.000 radnika. Ukupno, uključujući električne uređaje te uređaje za pripremu potrošne tople vode, Vaillant Group prodaje 4 miliona uređaja godišnje.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić