Željezara d.d. Ilijaš: Tekuća 2022. je najprofitabilnija godina u historiji kompanije do danas

Željezara d.d. Ilijaš: Tekuća 2022. je najprofitabilnija godina u historiji kompanije do danas

Za Željezaru d.d. Ilijaš poslovna 2022. godina bit će najbolja u historiji kompanije, već na osnovu polugodišnjeg presjeka, jer su u tom periodu ostvarili ekspanziju i rekordan izvoz na tržište u Njemačkoj. Njihov uspjeh dokazuju i podaci bonitetne agencije LRC BIS gdje su rangirani u TOP 100 po izvozu u kategoriji srednjih preduzeća na mjestu 53.

Također, u ovoj godini investirali su preko 17 miliona KM u novu opremu, između ostalog: novu vertiaklnu liniju za livenje Disamatic, proširenje kapaciteta na topionici kroz dvije nove Otto Junker peći od šest (6) tona, i automatizaciju finalne obrade proizvoda putem Koyama CNC strojeva, što će im omogućiti kvalitetniji, brži i efikasniji rad, te još veću konkurentnost na EU tržištu.

Sa Zlatanom Šehićem , generalnim direktorom Željezare d.d. Ilijaš, razgovarali smo o rekordnim poslovnim rezultatima u prvoj polovini 2022., novim investicijama u modernizaciju Željezare, velikoj nestašici sirovina i povećanju cijena kao posljedicama pandemije COVID-19, koja može donijeti i benefite.

Poštovani gospodine Šehić, Željezara Ilijaš je već u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila zavidne poslovne rezultate. Možete li reći nešto o tome?

“Za nas je 2022. godina je najprofitabilnija godina u historiji kompanije od privatizacije do danas, što je već historijski podatak na osnovu polugodišnjeg presjeka. Dakle, ne radi se ni o kakvoj procjeni, već o stvarnim i realizovanim rezultatima. U ovoj godini već vidimo značajnu ekspanziju, posebno na tržište Njemačke na koje plasiramo oko 400 tona gotovih proizvoda mjesečno i naša kompanija bilježi rekordne uspjehe.”

Kakva su Vaša očekivanja do kraja poslovne 2022.?

“Budžet za ovu godinu smo pravili ambiciozno, i s ponosom mogu reći da smo premašili planove u 2022. godini. Mnogo smo radili na investicijama u mašine, ali i u radnu snagu. Stavili smo maksimalan fokus na izgradnju mladog i stručnog tima, koji će nositi razvoj i napredak kompanije u narednih pet do deset godina. To je jedna od komponenti na koju sam posebno ponosan. Imamo mlad i stručan kadar, koji je za vrlo kratko vrijeme napravio velike iskorake u poslovanju, i doveo kompaniju na nivo da smo u stanju ponuditi najbolje finansijske beneficije u cijeloj industrijskoj zoni u Ilijašu, a i šire.”

Spomenuli ste investicije u novu opremu. Koliki iznos investicija ste planirali za ovu godinu i o kojim mašinama se radi?

“Mi smo ove godine investirali preko 17 miliona KM u novu opremu. Radi se o novoj liniji za vertikalno livenje Disamatic D3 (2018. Godište), dvije indukcione peći Otto Junker kapaciteta 6t, stanici za nodulaciju (koja će nam omogućiti proizvodnju svih vrsta nodularnog liva), obradni centar (za proizvodnju modela i alata), 3D mjerne mašine i druga prateća laboratorijska oprema, livni automat Cime, Koyama mašina za automatsko brušenje, mašine za proizvodnju Cold-Box jezgri itd. Ovo su samo glavni dijelovi ukupne investicije, koja će nam omogućiti kvalitetniji, brži i efikasniji rad, te konkurentnost na EU tržištu. Cilj nam je da proširimo kapacitete u Topionici u smislu kupovine novih i modernijih peći, što će nam omogućiti da pokrijemo maksimalan rad na svim linijama u proizvodnji, zajedno sa dodatnom modernizacijom proizvodnog pogona linije koju nabavljamo iz Njemačke. Isto tako, naš cilj je da se preorjentišemo na automatizaciju proizvodnih procesa, posebno po pitanju finalne obrade proizvoda u livnici.”

Šta su još Vaši prioriteti u 2022. godini?

“Još jedan od naših prioriteta je da se pozabavimo ekologijom. U tom smislu imamo dva strateška pravca. Prvi je instaliranje dodatnih filtera, koji će omogućiti bolje uvjete, kako radnicima u proizvodnji, tako i stanovnicima u blizini Željezare, a drugi je instaliranje vlastite solarne Elektrane, koja će pokrivati sve naše potrebe, a radi se o čistoj energiji. To su naša strateška opredjeljenj, koja će nam zauzvrat donijeti dodatnu kompetitivnost na tržištu.”

Osim investiranja u opremu, puno pažnje poklanjate i ljudskim resursima?

“S ponosom možemo reći da nudimo najbolje finansijske uvjete za radnike, u industrijskoj zoni Ilijaš, a i šire. Naše strateško opredjeljenje jeste da se fokusiramo na znanje i inovacije, a ne na plasman i kompetencije jeftine radne snage. Smatram da je period jeftine radne snage u BiH iza nas, I moramo se svi fokusirati na kvalitet, ekspeditivnost i znanje, te druge geo-ekonomske pogodnosti.”

Za one koji ne znaju, možete li ukratko predstaviti Željezaru Ilijaš?

“Prva proizvodnja čelika u Ilijašu seže u period prije Drugog svjetskog rata. Ponovni procvat Željezara „Ilijaš“ doživljava 2015. godine privatizacijom od strane Prevent Grupacije. To je podrazumijevalo regulisana prava prema penzionom fondu, penzionisanje određenog broja radnika, saniranjem dugova, investiranje u novo postojenje u automatsku liniju za vertikalno livenje, te mnoge druge savremene mašine i tehnologije. Prevent je samo za prava radnika uložio pet miliona KM, a ukupna investicija u modernizaciju proizvodnje premašuje 25 miliona. Trenutno imamo 135 zaposlenih i oko tridesetak radnika, koje iznajmljujemo preko eksterne firme, radi potreba finalizacije. Na osnovu svega do sada urađenog, smatram da je privatizacije Željezare „Ilijaš“ svijetao primjer promjene vlasničkih odnosa na bh. prostoru.”

Kakva je proizvodna paleta Željezare?

“U proizvodnoj paleti imamo više od pet stotina proizvoda od sivog i nodularnog liva. U periodu od 2015. go 2019. godine proizvodni kapacitet na godišnjem nivou iznosio je oko deset hiljada tona. Prevent Grupacija se 2019. godine odlučila na nove investicije i proširenje kapaciteta u stopostotnom procentu, međutim, nastupio je period pandemije COVID-19. Bez obzira na to, zadržali smo dostignuti nivo, međutim, sada se ponovo otvara tržište i ekonomske prilike u metalskoj oblasti normalizuju. Proizvodnu liniju instaliranu nakon okončanja privatizacije, mijenjamo najnovijom opremom iz Njemačke za vertikalno livenje, koja je trenutno najbolja na tržištu, kompjuterizovana i sa mogućnostima da proizvodi sve vrste nodularnog i sivog liva, što predstavlja veliku ekspanziju u razvoju.”

Za koje vrste industrija su namijenjeni Željezarini proizvodi i u koje zemlje ih izvozite?

“Prevent Grupacija je generalno orjentisana na izvoz, pa tako i Željezara“Ilijaš“, pri čemu su 98 posto naših kupaca inozemni. Naša glavna tržišta su Njemačka i Italija. To čini preko 65 posto naših kupaca, a ostala tržišta na koja izvozimo su Španija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Hrvatska. Najviše radimo kanalizacioni program za potrebe najvećih grupacija u svijetu, a ostali dijelovi su različiti proizvodi od nodularnog i sivog liva, pri čemu je mali dio vezan za automotiv branšu. U proizvodnom programu imamo od pet do deset posto automotiv dijelova, koje radimo za italijansko tržište, te jedan dio proizvoda u segmentu traktora. Od poznatih kupaca su Aco (Passavant) Grupacija, Birco, Hauraton, Gorenje i Electrolux, čiji proizvodi imaju naše odlivke i nalaze se širom svijeta.”

U kolikoj mjeri je pandemija COVID-19 uticala na Vaše poslovanje?

“Evidentno je da se radi o velikoj nestašici sirovina na tržištu i usljed toga imamo značajno povećanje cijena. Trenutno se radi o nivou inflacije koji je sto posto veći u odnosu na prethodnu godinu. Primjera radi, nabavna cijena sirovog željeza je skuplja nego što je bio naš proizvod prije dvije godine, s tim da smo mi uspjeli, putem pregovora i kvalitetnih partnerskih odnosa koje imamo sa kupcima, da to amortiziramo u pozitivnom smislu za poslovanje. Ovo je problem kompletnog evropskog tržišta. Također, mi nemamo internacionalnu kupovinu električne energije i tu smo, srećom, imali manji udar.”

Da li je pandemija imala i nekih pozitivnih efekata na ekonomiju?

“Da, osim što je donijela izazove, pandemija sada donosi i određene benefite, osnosno pogodnosti za BiH, zato što je smanjen uvoz iz Kine, Indije i nekih drugih zemalja zbog poremećaja u tržišnoj ekonomiji. Kina nije više cjenovno kompetentna, jer su transporti drastično poskupjeli i mnogi privredni subjekti upućeni su ka Željezari „Ilijaš“. Zbog toga vidimo našu priliku da postanemo lider u regionu i šire.”

U čemu se sastoji strategija poslovnog uspjeha Vaše kompanije i  na čemu temeljite svoje poslovanje?

“Naša strategija se zasniva na kvalitetu i preporukama. Naš moto je da se kvalitet najdalje čuje, i to je prepoznato kod Željezare. Sve više kupaca iz EU pokazuje interesovanje za saradnju s nama, zbog dokazane pouzdanosti i kvalitete.”

Kakvi su Vaši planovi i očekivanja za 2023. godinu i dalje?

“Naša očekivanja su bazirana na osnovu pregovora sa kupcima i globalnim dešavanjima na tržištu. Mi smo trenutne kapacitete udvostručili u odnosu na prethodni period. Neke od investicija, odnosno instalacije opreme, su već završene ili će biti okončane krajem 2022., što znači da ćemo moći punim kapacitetom raditi u 2023. godini. Zemlje EU sve više prepoznaju kvalitet Livnice u Ilijašu i nude nam mnoge nove projekte. U svakom slučaju, 2022. je najbolja godina do sada u historiji kompanije, a proširenjem kapaciteta, kao i kadrovskim pojačanjima, planiramo da u 2023. godini ostvarimo još bolji uspjeh. Naša tendencija je da postanemo lideri u regionu, a i šire.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.