Tema u fokusu

Neimax d.o.o. Visoko ostvario rekordne poslovne rezultate i u 2022.


Vodeći proizvođač kartonske ambalaže u BiH, Neimax d.o.o. iz Visokog, već je u prvoj polovini 2022. godine ostvario rekordne rezultate i uduplao proizvodnju u odnosu na prethodnu godinu, te planiraju nove investicije u proširenje kapaciteta.

Ovako impresivan poslovni rast rezultat je strateškog promišljanja uprave kompanije, koja je davno identifikovala da na bh. tržištu nedostaje fleksibilan i pouzdan proizvođač kartonske ambalaže, koji može postići zahtjevani kvalitet kupaca iz EU.

Neimax u 2022. godini obilježava i značajan jubilej, dvadeset godina uspješne proizvodnje valovitog kartona i kartonske ambalaže za potrebe drvne, prehrambene i auto industrije.

Prema riječima Azeme Neimarlija, direktorice Neimax d.o.o. Visoko, do kraja 2022. očekuju nastavak poslovnog rasta i još jednu rekordnu poslovnu godinu.

Ovo tvrdim imajući u vidu rezultate koje smo ostvarili u prvoj polovini 2022.godine i obzirom da smo kompanija koja gradi dobre odnose sa poslovnim partnerima na dug rok, kao i do sada zaključene ugovore. I ove godine, u prvih šest mjeseci ostvarili smo zavidan rezultat i još jednom pokazali da za Neimax doo Visoko ne postoji nemoguća misija”, istaknula je Neimarlija.

Rekordne rezultate ostvarili ste i na planu izvoza. Na koja tržišta izvozite svoje proizvode?

“Dugi niz godina valoviti karton i kartonska ambalaža uglavnom se uvozila iz susjednih zemalja. Odlučili smo osvojiti dio tržišta u Hrvatskoj i Srbiji i mogu slobodno reći da smo u tome uspjeli. Mjesečno izvozimo 50 šlepera robe u Srbiju i oko 20 u Hrvatsku. Gotovo 50% našeg ukupnog poslovanja odnosi se na izvoz, stoga i po ovom osnovu u narednom periodu planiramo dodatni rast.”

I pored brojnih problema u poslovanju u vrijeme pandemije COVID-19, investirali se oko pola miliona KM u unaprjeđenje proizvodnje. Koje benefite Vam je to donijelo?

“Neimax doo Visoko je 2015.godine ušao u investiciju koja je bila skoro pa nemoguća Misija .Period 2015-2020 godina je bio ključan za našu kompaniju, tačnije prekretnica razvoja kompanije .Kroz realizaciju gore navedene investicije problemi su se nizali jedan za drugim. Bilo je preteško, ali mi smo imali cilj, dobar tim i vjerovali u sebe. Sve ovo nam je pomoglo da se hrabro suočimo sa problemima,uspješno ih riješimo i iznesemo investiciju uspješno do kraja. Krizu smo pretvorili u izazov i šansu. Realizovali smo sve obaveze u roku i u skladu sa dogovorenim kvalitetom. Kompanija je i u vrijeme pandemije ulagala sredstva u nove investicije, zapošljavala dodatne radnike,podizala plate i konstantno bilježila poslovni rast.Svi investicijski projekti su usmjereni ka dva cilja: fleksibilnosti i pouzdanosti. Oprema koja je puštena u pogon je donijela jako puno novih poslova i povećala pouzdanost Neimax-a na najveći nivo u industriji u BiH.”

Koje nove investicije su u planu za 2022.?

“Prvenstveno planiramo proširenje postojećeg proizvodnog objekta,zatim investiranje u opremu sa ciljem povećanja kapaciteta proizvodnje, dodatnu modernizaciju i automatizaciju proizvodnih kapaciteta, edukaciju postojećih kadrova i zapošljavanje novih. Sve će to dovesti do povećanja fleksibilnosti i skratiti rokove isporuke, što su naše ključne prednosti”.

Kakva je Vaša poslovna strategija i politika kvaliteta i koji faktori su presudni za poslovni uspjeh?

“Konstantan rad na modernizaciji proizvodnje, proširenju kako proizvodnih, tako i kadrovskih kapaciteta, boljoj organizaciji, brzini, pouzdanosti I zahtjevanom kvalitetu od strane kupaca, te stavljanje kupaca na prvo mjesto.

Ključni faktori presudni za uspjeh naše kompanije su:naša pouzdanost ,fleksibilnost, brzina, kratak rok isporuke, kvalitet,podređenost kupcu na prvom mjestu,zadovoljni radnici i prevashodno naše znanje i iskustvo.

Kada je u pitanju kvalitet mi se trudimo da isporučimo više nego što kupci očekuju i što smo obećali, te svakodnevno radimo na poboljšanju kvaliteta i proizvoda i procesa. U proteklih nekoliko mjeseci radili smo na više projekata razvoja pakovanja za naše kupce koji svoju robu izvoze na EU tržište. Rezultat rada su zadovoljni domaći i inostrani kupci koji više ne šalju kartonske kutije iz svojih matičnih zemalja da bi se proizvodi zapakovali po njihovim standardima, nego sada preporučuju Neimax i dobavljačima u drugim zemljama.”

Koji su najveći problemi  s kojima se  suočavate u poslovanju?

“Najveći problem sa kojim se i danas suočavamo jeste stalna neizvjesnost oko nabavke i isporuke planiranih količina sirovina i rasta cijena istih. Prije pandemije imali smo fer i korektan odnos prema našim dobavljačima. Sve to nam je pomoglo da na lakši način rješavamo problem nabavke sirovina. Biti pouzdan formula je za uspjeh. Problema je uvijek bilo i bit će.Mi smo svoje probleme pretvorili u izazove i šanse.Do sada smo se uspješno prilagođavali novonastalim promjenama i tim je naš uspjeh bio veći.”

Kakvi su  Vaši  poslovni planovi i očekivanja za 2023. godinu  i dalje?

“Kako je danas došlo vrijeme stalnih promjena i stalne neizvjesnosti ,kako ne znamo što će biti sutra mi ćemo i u 2023 godini biti spremni na nove izazove.Planiramo završiti započete investicije, konstantno raditi na kvalitetu, skratiti rokove isporuke, biti fleksibilni,brzi , pouzdani. Mi smo firma koja je tek krenula s ozbiljnim rastom i stvorili smo pretpostavke da možemo rasti još više u narednim godinama. Plan za 2023. godinu je rast od 50% u odnosu na 2022. godinu. Realizacija ovih ambicioznih ciljeva u ovim turbulentnim vremenima neće biti nimalo lagan zadatak, ali sigurni smo da su naši zaposlenici sposobni i motivisani da ispune ono što se pred njih donese.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić