Novosti

Dobar finansijski rezultat i najava pripajanja podigli cijenu dionice ASA Banke


Dobar finansijski rezultat u prvom polugodištu, ali i najavljeno pripajanje bivše podružnice Sberbank bili su okidač za rast cijene dionica ASA Banke na Sarajevskoj berzi.

U protekla tri trgovačka dana, u kojima je probuđeno interesovanje za vrijednosne papire ove banke (prije toga posljednji put njima je prometovano 16. juna), cijena dionice skočila je za 32,5 posto i sa kursa od 45,66 KM dostigla je cijenu od 60,49 KM.

ASA Banka iznenadila je poslovnim rezultatom u prvih šest mjeseci ostvarivši dobit poslije poreza u iznosu 11,0 miliona KM. To je za čak 174 posto bolji rezultat nego godinu ranije.

Na ovaj rezultat uticali su, između ostalog, i veći neto prihodi od kamata 59,6 posto na 8,6 miliona KM, kao i veći neto prihodi od naknada i provizija za 87,1 posto na 7,6 miliona KM.

Osim toga, ASA Banka je u ovom periodu uložila u vlastite nekretnine kupovinom ostatka zgrade u kojoj je smještena Centrala i jedna podružnica Banke u ukupnom iznosu od 14,7 miliona KM.

Takođe, već ispraksirana na ranijim slučajevima akvizicija, Banka je vrlo brzo okončala pripreme za pripajanje ASA Banka Naša i snažna (bivša podružnica Sberbank BH) kupljenu u martu, a koje će uslijediti nakon što odluku o tome donesu skupštine dioničara dvije banke krajem avgusta.

Na ovaj način nastat će treća po veličini banka na tržištu.

Trenutno, ASA Finance kontroliše 62 posto dionica ASA Banke, ZIF Prevent Invest posjeduje 8,4 posto, Validus Varaždin u stečaju nešto manje od 2 posto, koliko ima i Mahmal Investment Co Limited… Sveukupno Banka ima 1.093 dioničara.

Kao i u slučaju ranijeg pripajanja Vakufske banke ASA Banci angažovana je nezavisna revizorska kuća, KPMG Tax &Advisory B-H d.o., koja je napravila analizu omjera zamjene dionica dvije banke a koji će se primijeniti radi formiranja jedinstvene liste dioničara ASA Banke.

(Indikator.ba)