Novosti

Investicije u sport prelit će se iz SAD-a u Europu


Sport je grana biznisa koja se razvija brže od ostalih sektora industrija u svijetu i u bliskoj budućnosti će biti značajno to što će s investicijama privatnih fondova, pogotovo iz Amerike, krenuti i promjena europskog sistema.

Što se tiče našeg regiona, moramo se prilagoditi globalnim trendovima u sportu.

To je za Bloomberg Adria TV izjavio proslavljeni srpski odbojkaš Ivan Miljković, koji je osvojio brojne medalje u reprezentativnim takmičenjima i ostvario uspješnu sportsku karijeru, a sada se kao ekonomista bavi investicijama u sport.

“Investicije u Americi su dostigle neki nivo i ne mogu se puno širiti – kapital traži druga tržišta. Zapadna Europa će sigurno biti pogodno tlo za te investicije”, rekao je Miljković.

Prema njegovim rječima, ako odbojka želi da se približi komercijalizaciji, ne radi profita, već radi kreiranja novca koji bi se ponovo reinvestirao u sport, mora mnogo više da se potrudi i radi na tome.

“Perspektive i mogućnosti su velike. Ideje i inovacije će s ulaskom investicionih fondova i privatnog kapitala promijeniti stvari. Što se tiče našeg regiona, moramo se prilagoditi globalnim trendovima u sportu”, rekao je on za Bloomberg Adria TV.

Miljković je ocijenio da postoji velika promjena na medijskoj sceni, jer konzumenti sportskih sadržaja sve više koriste OTT platforme, dok je pažnja limitirana, posebno kod mlađih generacija.

“Sport pokušava da iskoristi moderne tehnologije da bi zadržao postojeće navijače i privukao mlađe generacije, ako ne u fizičkom svijetu, onda da ih kroz metaverse i digitalnu tehnologiju privuče na fizičko korištenje, praćenje sporta, a kasnije i fizičku aktivaciju”, izjavio je Miljković.

(Bloomberg Adria TV)