Novosti

Šta Evropa može naučiti od Japana u upravljanju energetskom krizom?-


Evropa je u energetskoj krizi zbog toga što je Rusija reducirala isporuku plina. Šta Evropa može naučiti od Japana koji se sa sličnom situacijom suočio prije deset godina?

Japan je u martu 2011. pogodio cunami koji je oštetio i nuklearnu elektranu Fukushima. Zbog toga je energetska kompanija Tokyo Electric Power prekonoći izgubila 40 posto kapaciteta za proizvodnju struje.

U Japanu su bili primorani na povremena isključenja električne energije. Zapravo, odlučilo se na ono što je u ovoj državi nazvano setsuden ili štednja energije. Primjera radi, to je značilo isključenje pokretnih stepenica u tržnim centrima, privredni subjekti su učestalije gasili svjetla.

Cilj Ministarstva okoliša bio je da se 25 posto energije uštedi i isključivanjem printera koji se ne koriste. Od radnika se tražilo da na radno mjesto donose svoja pića kako bi se automati za pića isključili.

Sportske manifestacije nisu održavane noću te je pokrenuta kampanja Cool Biz kojom su se radnici pozivali da se tokom visokih temperatura zraka adekvatnije odijevaju kako bi se klima uređaji manje koristili. Proizvođači automobila su promijenili organizaciju rada kako bi opterećenje električne mreže bilo manje. Više su se koristili solarni paneli.

Istraživanjem, kojim su bila obuhvaćena tri japanska grada, je utvrđeno da su mnogi građani prihvatili to da racionalnije troše električnu energiju.

Evropska unija je zatražila od država članica da do marta sljedeće godine reduciraju potrošnju plina za 15 posto. Italija je već zatražila da se klima uređaji u zgradama javnih ustanova manje koriste. Španija je preporučila uredskim radnicima da ne nose kravate kako bi im bilo manje vruće, objavili su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

 

Klix.ba