Nova nalazišta u Rupicama produžavaju vijek budućeg rudnika u Varešu

Nova nalazišta u Rupicama produžavaju vijek budućeg rudnika u Varešu

Adriatic Metals je na lokalitetu Rupice u Varešu pronašao nova nalazišta rude koja će povećati životni vijek rudnika, izvještava Indikator.ba.

“Nedavno proširenje postojećeg rudnog tijela nastavlja presretati debela, visoka masivna ležišta mineralizacije sulfida od prethodnih raskrižja. Trenutna kampanja istražnog bušenja na Rupicama osmišljena je kako bi se potvrdilo da li se visok stepen mineralizacija na postojećem mineralnom bogatstvu Rupice nastavlja pružati prema sjeverozapadu. Navedeni presretači su rezultati ispitivanja tri istražne bušotine od pet rupa koje su do sada dovršene. Dodatnih 7.500 m istražnog bušenja u Rupicama planirano je u ostatku godine”, navode iz Adriatic Metalsa.

Nastavak testiranja i analiza, korištenjem jezgre iz prve dvije godine rada rudnika, dodatno potvrđuje pretpostavke da postoji dominantna geološka domena na Rupicama okarakterizirana s visokom mineralizacijom olova, cinka, srebra i bakra. Ova domena čini središnju zonu izvora i sadrži većinu mineralizacije visokog stepena.

Postoje periferne domene koje takođe imaju mineralizaciju, iako s nižim sadržajem vrijednih metala.

Ovo visoko područje nalazišta predstavlja budući koncesijski paket od 41 km2, navode iz australske kompanije.

Inače, rad na pokretanju rudnika u Varešu odvija se planirnom dinamikom, sa eksploatacijom koja bi trebalo da počen u drugom tromjesječju 2023. godine.

Građevinski radovi u Rupicama se nastavljaju, brzo napredujući tokom dugih, suhih ljetnih mjeseci. Interne pristupne ceste su dovršene 65 posto, dionica 1 ceste je u izradi, a počinju radovi i na Tvornici za preradu Vareš.

Sklopljen je ugovor sa tvrtkom Grading KGM d.o.o. za izgradnju zgrade tvornice. Rana izgradnja zgrade Tvornice omogućit će ostatak nesmetanog odvijanje građevinskih i instalacijskih radova na procesnim objektima tokom zimskih mjeseci.

Na radovima je ukupno angažovano 48 bagera kao i pomoćnih kamiona i prateće opreme. Broj zaposlenih narastao je na 162.

Iako nije imun na inflaciju, posebno dizel, “srebrni projekat” u Varešu za sada ima rashode ispod planiranog proračuna. Međutim, očekuje se da će konačna procjena troškova projekta biti približna 170 miliona USD u odnosu na proračun za 2021. od 168,2 miliona USD, prvenstveno kao rezultat povećanih troškova dizela povezanih s preostalim građevinski radovima na lokalitetu Rupice i izgradnjom magistralne ceste.

“Unatoč izazovima koje pred nas postavljaju globalni makroekonomski uvjeti, tim je nastavio napredovati na Projektu Vareš u skladu s planom. Povišene cijene dizela uzrokovale su neka odstupanja u troškovima projekta, ali su
ona u velikoj mjeri nadoknađena promjenama dizajna i konstrukcije gdje je naš tim identificirao mogućnosti za uštedu. Slijedom toga, ne vidimo razloga da se izgradnja projekta ne može isporučiti na vrijeme, a relativno malo povećanje troškova izgradnje može se finansirati iz postojeće riznice. Paralelno s našim građevinskim naporima, naš istraživački tim uvelike napreduje, identificirajući novu zonu mineralizacije u Rupicama, što bi trebalo dodati značajan vijek trajanja projekta rudnika”, komentirao je Paul Cronin, direktor i glavni izvršni direktor Adriatic Metalsa.

Studija izvodljiivosti projekta u Varešu može se pohvaliti snažnom ekonomijom od 1,062 milijardi USD nakon oporezivanja i internom stopom povrata od 134 posto.

Indikator.ba

Oznake:

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.