Naslovnica Dešavanja Veliki iskorak vinarstva i vigradarstva: Ljubuški dobija novih 150.000 trsova vinove loze

Veliki iskorak vinarstva i vigradarstva: Ljubuški dobija novih 150.000 trsova vinove loze

U jesen ili najkasnije u proljeće u Ljubuškom će se posaditi novih 150.000 trsova vinove loze na najplodnijem zemljištu.

Novi nasadi samo će potvrditi da se vinogradarstvo u ovom gradu, ali općenito iu Hercegovini dobro razvija, rečeno je na juče završenoj dvodnenvnoj manifestaciji “Kušaj ljubuška vina” u Ljubuškom.

“Ljubuški vinari su napravili veliki iskorak u posljednjih desetak godina.Šire svoje nasade, dobili su koncesije na zapadnom ulazu u grad na nekada čuvenoj plantaži prijašnje vinarije Hepok. Četrdeset hektara novih vinograda će nicati ove jeseni. Sve u svemu, vinagradarstvo u Ljubuškom ide u dobrom smjeru, kaže Mladen Bebek, direktor Turističke zajednice Grada Ljubupškog”, izvijestila je TV HZHB.

To raduje Zdenka Milasa, predsjednika Udruge vinaogradara i vinara Ljubuški, u Ljubuškom jer će, kako kaže, dopriniejti zapošljavanju novih ljudi koji će naći svoju budućnost u ovoj proizvodnji.

Robert Alilović, adkademski kipar, dizajner i umjetnički voditelj projekta “Kušaj dobra vina” ističe da je Hercegovina proteklih godina kroz svoju vinsku scenu donijela i zlata i srebra i bronce i jako se i bogato okitila medaljama sa renomiranih međunarodnih sjamova.

“Međutim, to je samo poticaj da u sljedećim goidnama budemo još jači i još veći. Vinari su baš na radionici u petak pokazali da su spremni koristiti nove stručne metode, kazao je Alilović.

Žilavka, blatina i trnjak tri su autohtone sorte koje imaju ogroman potencijal i budućnost su Hercegovine“, rečeno je.

Na manifestaciji je predstasvljeno osam vinasrija sjedinjenih u ljubušku vinsku cestu.

Indikator.ba