Novosti

Prezentacija privrede TK za njemačko govorno područje


Izrada publikacije koja bi zainteresiranim privrednicima i investitorima s njemačkog govornog područja predstavila privredu i privredne potencijale Tuzlanskog kantona (TK), bila je glavna tema današnjeg sastanka premijera tog kantona Irfana Halilagića sa predstavnicima Uprave Centra za investicije u jugoistočnu Evropu – CORAL Consulting Service iz Frankfurta (Njemačka).

Aktivnosti Centra predstavili su Zdenko Štriga i Marija Ćeškić, istaknuvši da je njegova primarna djelatnost poslovno informiranje, privredno umrežavanje, finansiranje i realizacija investicijskih projekata.

“Investicije su naš glavni cilj, jer potencijali BiH su vrlo veliki, ali nedovoljno iskorišteni. Ova publikacija bi olakšala da poduzetnici u Njemačkoj nađu poslovne partnere, optimalne izvore finansiranja, te da apliciraju za sredstva prekogranične saradnje. Također, želimo izvoznike povezati sa potencijalnim kupcima njihovih proizvoda”, rekao je Štriga.

Istaknuo je, istovremeno, kako njemačkim privrednicima žele pokazati da su Bosna i Hercegovina i Tuzlanski kanton u njoj dobro mjesto za investicije.

Premijer Halilagić je zahvalio za današnju prezentaciju i kazao da bi „ovaj projekat mogao biti dobra prilika da se prezentiraju privredni subjekti koji rade u našem okruženju, u našem komšiluku, a koji su uspješni čak i po evropskim standardima”.

“Time bismo osim traženja poslovnih partnera za njihovo međusobno povezivanje, inostranoj, ali i domaćoj javnosti pokazali jednu optimističniju sliku bosanskohercegovačkog društva u kojem živimo”, naglasio je Halilagić.

Osim premijera Halilagića, sastanku su prisustvovali i savjetnici premijera Hasan Fehratović i Jasminko Mahovkić, stručni savjetnik za razvoj i javno-privatno partnerstvo u Ministarstvu privrede TK Edina Salamović, te bivši generalni konzul BiH u Štutgartu Haris Halilović, saopćeno je iz Odjeljenja za informisanje TK.