Tema u fokusu

100 najvećih: Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo strateški partner


Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo strateški je partner ovogodišnje konferencije „100 najvećih u BiH i regionu“, regionalnog poslovnog događaja koji na jednom mjestu okuplja predstavnike institucija i najvećih regionalih privrednika ali i brzorastućih kompanija.

Ugovor o strateškom partnerstvu potpisali su ministar Ministarstva privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić i Emil Kučković, član LRC Grupacije i direktor Poslovnih novina d.o.o. Sarajevo.

Ugovorom je predviđeno da Ministarstvo privrede osigura besplatno učešće na ovoj dvodnevnoj poslovnoj konferenciji za dvadeset brzorastućih kompanija s područja Kantona Sarajevo. S obzirom na to da se konferencija održava 21. i 22. septembra, te da Ministarstvo za realizaciju ovog projekta mora provesti javni poziv, na stranici Ministarstva privrede Kantona Sarajevo danas je objavljen Javni poziv brzorastućim kompanija s područja Kantona Sarajevo za učešće u projektu „100 najvećih u BiH i regionu.“

Javni poziv sa svim potrebnim informacijama dostupan je na web stranici Ministarstva privrede na linku ovdje, a otvoren je do 05. septembra 2022. godine.

Učešće brzorastućih kompanija na projektu „100 najvećih u BiH i regionu“ pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Kantona Sarajevo podrazumijeva besplatnu registraciju i učešće na svim sesijama, događajima i konferencijama tokom 21. i 22. septembra u etno selu „Herceg“ u Međugorju i to za jednog predstavnika, odnosno odgovorno lice ili vlasnika, kompanija odabranih po Javnom pozivu. Pokroviteljstvo Ministarstva privrede odnosi se na prvih dvadeset brzorastućih kompanija koje budu izabrane po javnom pozivu, a nalaze na spisku brzorastućih kompanija dostavljenom od strane organizatora, rangiranih na osnovu CAGR (složene godišnje stope rasta) kriterija, odnosno da imaju rast prihoda u zadnje tri godine, da nemaju pad zaposlenih u protekle tri godine, CAGR veći od 10%, da imaju predate završne račune za 2021. godinu u roku (izuzev kockarnica), aktivan status svih računa, pozitivnu dobit i prihod veći od 300.000 KM u 2021. godini.

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo kao osnovni cilj ima aktivnosti koje će doprinijeti unaprijeđenju ukupnog poslovnog ambijenta, obezbjeđenju boljih uvjeta poslovanja, jačanju kvaliteta i konkurentnosti naše proizvodnje i većoj vidljivosti naših privrednika, kako u zemlji, tako i na međunardnim tržištima, a kako bismo radili na ostvarenju tih ciljeva, osim naših bazičnih aktivnosti koje podrazumijevaju rad na unaprijeđenju i usklađivanju zakonske infrastrukture s potrebama savremenog poslovanja, mi u kontinuitetu pružamo podršku sajmovima i poslovnim manifestacijama koje promoviraju privredu, te privredne i poslovne aktivnosti naših privrednika. Iz tog razloga dijelom smo i ove manifestacije „100 najvećih u BiH i regionu“ jer vidimo potencijal koji mogu iskoristiti naše kompanije, a i Ministarstvo kao institucija javne uprave može raditi na promociji naših resursa i svega onoga što mi kao poslovno središte Bosne i Hercegovine možemo ponuditi potencijalnim investitorima, kako domaćim tako i stranim“, izjavio je ministar Ministarstva privrede Kantona Sarajevo Adnan Delić.

Istakao je i da je tokom 2021. i 2022. godine Ministarstvo privrede kao strateški partner pružilo podršku kako privrednicima, tako i organizatorima poslovnih manifestacija u nekoliko navrata, od kojih su svakako najistaknutiji svjetska izložba inovacija i poduzetništva Expo 2020 Dubai, 11. Sarajevo biznis forum, Sarajevo unlimited 2021. i 2022., Inn&Tech konferencija, Sajam šljive u Gradačcu, Sajam bosanskoherecgovačke privrede 2021., Međunarodni sajam „Sarajevo4Walls“ 2022., 38. Međunarodni sajam namještaja, unutrašnjeg i vanjskog uređenja te prateće industrije – Interio, kampanja „Kupujmo i koristimo domaće“ 2021. i 2022., te niz drugih manjih kampanja, sajmova, konferencija i poslovnih događaja lokalnog karaktera.