Novosti

IuteCredit sigurno ide ka strateškom cilju od milion klijenata


IuteCredit Europe (“ICE”), vodeća europska grupacija za osobne financije sakim prisustvom u jugoistočnoj Evropi, objavila je nerevidirane rezultate za prvih šest mjeseci 2022. prema kojima je grupacija povećala svoju korisničku bazu, prihode i neto dobit te prošla kroz velike promjene u tehnološkoj bazi i organizacijskoj strukturi.

Uspješna akvizicija prve banke u Grupi (EnergBank), povećana upotreba aplikacije MyIute od klijenata, predan tim i snažna financijska disciplina rezultirali su s 40 miliona eura prihoda od klijenata i šestomjesečnom neto dobiti od 13 miliona eura.

Konsolidirana bilanca, uključujući poslovanje IuteCredita i EnergBank na kraju juna ostala je na granici od 300 miliona eura u usporedbi s krajem prvog kvartala.

Nasuprot tome, neto kreditni portfelj porastao je za 10% na 171 milion eura.

“To znači da smo između aprila i juna većinu sredstava stavili u profitabilnu proizvodnju. Poslovi IuteCredita i EnergBanka bili su profitabilni neovisno jedan o drugom. Korisnici s funkcionalnim kreditima premašili su 168.000 (3M/22: 160.000), a broj korisnika koji koriste uslugu novčanika premašio je 85.000 do kraja izvještajnog razdoblja (3M/22: 83.000)”.

“Ovi brojevi pokazuju da činimo taktički napredak u nekoliko smjerova prema strateškom cilju da do kraja 2024. imamo milion kupaca kojima nudimo kreditne usluge i usluge plaćanja“, navode iz IuteCredita povodom objave finansijskog izvještaja.

U poslovanju IuteCredita kreditni portfelj i prihodi nastavili su rasti, dok je struktura prihoda dodatno diverzificirana. Do danas je 96% prihoda ostvareno od raznih kreditnih usluga (kreditni prihodi), a 4% je od usluga plaćanja (prihodi novčanika).

“Za cijelu 2022. godinu držimo se očekivanih prihoda i neto dobiti Grupe. Očekujemo konsolidirane prihode od najmanje 75 miliona eura i neto dobit od najmanje 16 miliona eura”, rekao je Tarmo Sild, glavni izvršni direktor Grupe IuteCredit.

Indikator.ba