Novosti

Ilma Hodžić, pobjednica druge Ekonomske olimpijade u BiH (EO BiH)


Pobjednica druge po redu Ekonomske olimpijade u BiH, u Finalnom krugu takmičenja održanog 27. avgusta je osamnaestogodišnja Ilma Hodžić iz JU Srednjoškolski Centar Vogošća.

Za ovaj izvanredan uspjeh, Ilma je osvojila vrijednu nagradu pune stipendije u iznosu od 40.000 KM na prestižnom SSST – Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology,

Inače, Ekonomska olimpijada je takmičenje iz oblasti ekonomije i finansija namijenjena hiljadama srednjoškolaca širom Bosne i Hercegovine. Iza Ilmine pobjede stoji dugogodišnji naporan rad, kao i želja za sticanjem novog znanja.

Ilma, čestitamo na zasluženoj pobjedi u Finalnom krugu druge po redu Ekonomske olimpijade u BiH. Možete li reći šta za Vas znači ova pobjeda?

“Prije svega hvala na čestitci. Ova pobjeda za mene znači dodatni podstrek i dokaz da se svaki rad, trud i zalaganje kapitalizira.”

Ko je najzaslužniji za Vaš postignuti uspjeh i kako ste se pripremali za takmičenje?

“Za moj uspjeh su zaslužni moja mentorica Razija Karahmet i drugi profesori iz moje škole koji su me uveli u svijet ekonomije, a kojima sam veoma zahvalna što su mi tako nesebično prenijeli svoje znanje i naravno, moji roditelji koji su mi uvijek bili ogromna podrška. Predavanja, materijali i literatura koju nam je obezbjedila EO 2022. su također bili koristan izvor informacija za pripremu, uz dodatnu samoedukaciju.”

Kakva je bila težina pitanja, da li ste se namučili da na njih odgovorite?

“Većina pitanja su izvan okvira nastavnog plana i programa srednjih škola, međutim nije mi bio naročit problem na njih odgovoriti, obzirom da sam se intenzivno pripremala za ovo takmičenje.”

Koliko Vam znači nagrada koju ste dobili, puna stipendija od 40.000 KM na SSST – Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology?

“Zaista mi puno znači ova nagrada i iznimna mi je čast biti stipendista i student jednog od odsjeka uglednog univerziteta, kao sto je Sarajevo School of Science and Technology, kojima se ovom prilikom zahvaljujem.”

Ubrzo slijedi i Međunarodni krug takmičenja Ekonomske olimpijade početkom septembra u Budimpešti, gdje učestvujete zajedno sa još četiri finalista iz BiH. Kakva su Vaša očekivanja?

“Očekujem da ćemo uz maksimalan angažman nas finalista, naših mentora i organizatora EO 2022 ostvariti zapažen rezultat i time na najbolji način predstaviti našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu.”

Koje studije ste upisali i u kolikoj mjeri će Vam koristiti ovo stečeno znanje?

“U julu ove godine sam upisala Mendžment na engleskom jeziku na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a sada svakako planiram iskoristiti ukazanu priliku, te upisati i neki od smjerova na SSST-u. Vjerujem da će mi znanje koje sam stekla kroz ovaj projekat Ekonomske olimpijade u BiH, u velikoj mjeri pomoći da brže, lakše i bolje savladam stručnu materiju na fakultetu, samim tim što sam je počela intenzivnije izučavati kao srednjoškolac.”

U vremenu kada mladi ljudi sve masovnije odlaze iz BiH u potrazi za vlastitom egzistencijom, kakav će biti Vaš izbor i u kojoj djelatnosti?

“Ne, ne mislim ići iz Bosne i Hercegovine. Želim da ostanem i dam svoj doprinos u izgradnji BiH u prosperitetnu, samoodrživu, te društveno, politički i ekonomski stabilnu državu. Ekonomija i menadžment u realnom sektoru, te međunarodni odnosi su uvijek bili u fokusu mog interesovanja, stoga vjerujem da ću svoj akademski put i karijeru usmjeriti u tom pravcu.”

Razgovarala: Irena Vasić-Dobrić