Novosti

Na vinskom sajmu Otvorenog Balkana u Beogradu i osam kompanija iz BiH


Među 350 kompanija iz 39 zemalja na sajmu Vinska vizija Otvorenog Balkana, koji je juče otvoren u Beogradu, predstavlja se i osam kompanija iz Bosne i Hercegovine.

U sajamskoj hali 4 izlažu Podrumi Vukoje 1982, Podrumi manastira Tvrdoš, Vinogradi Nuić, Vinarija Domano, Hepok Mostar, Vinarija Jungić, Vinarija Pajić i Vinarija Čitluk.

Već prvog dana zakazano je 420 poslovnih sastanaka, što ukazuje na izuzetno veliki interes za ovaj događaj, posebno u poslovnom segmentu umrežavanja proizvođača iz regiona i velikih kupaca iz inostranstva, potvrdio je
Zdravko Marinković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, koji je prisustvovao otvorenju sajma.

Radoje Vukoje, predsjednik vinara Republike Srpske i Boasne i Hercegovine, istakao je da su učešća vinarija na ovakvim manifestacijama veoma bitna.

“Tu se upoznajemo sa onim što se trenutno proizvodi. I vinoljupci, i somelijeri i enolozi, svi oni iz naše industrije dolaze na ovakva dešavanja da bi saznali nešto novo o vinariji”, rekao je Vukoje.

Tokom Sajma posjetioci će imati priliku da nauče više o porijeklu, procesu proizvodnje i vrstama vina.

Mi smo mala zemlja na Balkanu, ali mislim da se možemo pohvaliti izuzetnim vinima. Godinama je to unazad tradicija u Hercegovini, međutim pokazli smo da se i u Krajini može gajiti kvalitetno grožđe i praviti kvalitetna vina“, naglasila je Irena Јungić iz Vinarije Јungić.

Vinska vizija Otvorenog Balkana okupila je na Beogradskom sajmu najbolje proizvođače vina u regionu i promoviše Balkan kao sve traženiju vinsku i turističku destinaciju.

Na sajmu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sa premijerima Albanije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, Edijem Ramom, Dimitrom Kovačevskim i Dritanom Abazovićem obišao brojne izlagače, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine.

Prvog dana sajma potpisan je ugovor između kineske kompanije Ningbo i srbijanskih vinarija Mrđanin i Đurđić.Ugovor predviđa izvoz 110.000 boca srpskih vina u Kinu, u vrijednosti od 800.000 eura.

Sajam ima i svoj takmičarski dio u okviru koga će vina ocjenjivati najprestižniji stručnjaci i somelijeri iz čitavog svijeta, ali iocjenjivači iz najprestižnijeg magazina u toj oblasti Decanter.

Vina će ocjenjivati 25 međunarodnih sudija, od kojih pet sa oznakom “master of vine”, što sajmu daje posebnu težinu.

Organizatori poručuju da je sajam konkretan korak u ostvarenju cilja inicijative Otvorenog Balkana – zajedničkog tržišta koje podrazumijeva slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga.

Sajam traje do 4. septembra.

Indikator.ba